Снимка: Булфото, архив

При Brexit без споразумение голяма част от българите във Великобритания няма да могат да работят или да продължат обучението си. За това предупреди вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

"Различни са вариантите, които дават международните наблюдатели след отхвърленото от британския парламент на споразумение. Различни са и реакциите във Великобритания, различни са и реакциите на европейските институции", посочи тя.

Още по темата
"Година и половина бяха водeни много тежки преговори, много неща се изговориха, много са и прогнозите сега", припомни Йотова.

Според нея Европа, която беше заинтересована повече да има споразумение, сега е втвърдила позицията си и като че ли сега повече иска да има Brexit на всяка цена.

Вицепрезидентът смята, че това би било катастрофално.

"Великобритания ще загуби евентуалното си привилегировано отношение, каквото имат страни, които са съседни на ЕС, но не са в него. Един твърд това като Brexit означава плащане на изключително висока и трудна цена. След Втората световна война в момента Великобритания е в най-ключовия си период. И никой не може да изчисли какви ще бъдат загубите както за гражданите на страната, така и за гражданите на ЕС. След гласуването онази вечер категорично ясно е едно – всички предварителни разговори и договорки с Великобритания от страна на страни-членки на ЕС за учещи и работници отпаднаха само с едно гласуване", каза още вицепрезидентът.

Йотова припомни, че в края на 2015 г., когато трябваше да стане референдумът във Великобритания, обещанието за него беше дадено от тогавашният министър-председател Дейвид Камерън.

"Дали тогава имаше достатъчно анализи за изхода на собствената му държава, да не говорим за останалите 27 държави от ЕС? Дали не прояви политическо късогледство, за да спечели едни избори? Дали желанието си да обедини консерваторите, които и тогава бяха разединени, както и сега, не заложи една прекалено висока цена за милиони граждани?", каза още тя.

Според Йотова днес Великобритания е изправена пред много трудната задача как да продължи оттук нататък.

"Как ще обясни държавното ръководство на Великобритания защо се налага втори референдум, ако се стигна до такъв? И защо се е наложило да бъдат пренебрегнати резултатите от първия, тъй като все пак това е народен вот. Г-жа Мей носи много тежък политически багаж в момента", заяви тя.

Йотова посочи, че е разтревожена за съдбата на българите във Великобритания.

Според нея трябва да се поставят определени условия пред Великобритания за правата им, защото третирането на страната като трета държава след напускането  на ЕС ще постави в невъзможност една голяма част от тези хора да работят или да продължат обучението си.

Вицепрезидентът смята, че това е фатално, защото касае човешки съдби.

"Затова когато политиците говорят, трябва да внимават какво говорят", призова тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase