Снимка: БТА

ДПС настоява премиерът Бойко Борисов да се разграничи от изказванията на вицепремиера Красимир Каракачанов за случилото се във Войводиново, където бе пребит военнослужещ от двама братя роми и да бъдат предприети "необходимите политически действия".

След инцидента Каракачанов се изказа остро, че "ромите са станали изключително нагли". Стигна се и до разрушаването на незаконните им постройки във Войводиново. Това разгневи ромите и те организираха протест с искането за оставката и извинението на Каракачанов.

"ДПС настоява министър-председателят да се разграничи от изказването на вицепремиера и министър на отбраната и да предприеме необходимите политически действия, в противен случай отговорността е на цялото правителство. ДПС настоява прокуратурата да се самосезира за всички прояви на омраза на етническа и верска основа, както и дали са спазени законите при разрушаването на домовете на хората. От ДПС настояваме и председателят на НС да вземе отношение, както и Народното събрание като цяло. Президентът да вземе отношение като обединител на нацията по Конституция", прочете в декларация от трибуната на Народното събрание лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Още по темата

Той уточни, че случилото се във Войводиново е ужасно, но обвини управляващите, че те са отговорни за насаждането на разделение и омраза в обществото.

"Това, което се случи в с. Войводиново, Пловдивско, е ужасно. Ужасно е и онова, което се случи на курсантите по пътя Сливен – Гурково. Ужасно е и онова, случило се в Павел баня и в Благоевград. По-ужасното в случая е, че такива неща се случват по причина на управляващите. А всъщност тези и подобни случаи са един тревожен сигнал за тежкото разделение в обществото, за войнстващата омраза и натрупания гняв, за агресията и бездушието. Случилото се трябваше да накара управляващите да осъзнаят мащабите на разделението и последиците от политиката на омраза, която официално е на власт през последните години", отсече Карадайъ.

По думите му това е груба манипулация и опит за политическа употреба с цел краткосрочни дивиденти.

"Моделът е един и същ – в навечерието на избори битови, хулигански, криминални случаи да се етнизират и да се превръщат в групово наказание. При грубо погазване на принципа за личната отговорност за всяко нарушение или престъпление. Или по-цинично – докато един вицепремиер поражда етническо напрежение, ГЕРБ в Пловдив открива Европейската културна столица на многообразието под мотото "Заедно", настоя той.

"Мирът и демокрацията са в опасност. Призоваваме към отговорност. С мисъл за бъдещето на Родината, с мисъл за бъдещето на нашите деца. Омразата трябва да спре. Разделението трябва да спре. Ред е да препотвърдим верността си към европейските ценности", заключи Карадайъ.
 

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 6 месеца

Вместо да порицаят гамените, ДПС решиха също да изнаглеят.

8

Гост

преди 6 месеца

До 23
Ами те са гласували основно за ГЕРБ, БСП и за патриотите!!!

7

Гост

преди 6 месеца

До 31
Ами да! Нещо против?