Снимка: BulFoto

Премиерът Бойко Борисов ще има специален разговор на четири очи с държавния секретар на САЩ Майк Помпео следващата седмица, съобщава “24 часа”.



Двамата ще разговарят в швейцарския курорт Давос. Борисов ще бъде там начело на българската делегация за втора поредна година. Помпео пък ще води американската делегация, след като президента Доналд Тръмп отказа участие във форума на световните лидери заради неприетия бюджет на САЩ и частичното “затваряне” на американското правителство.

Среща между Борисов и Тръмп тази година ще е една от темите, които ще бъдат обсъждани на разговора на премиера с Помпео.

Двамата реално ще дадат и старт на преговорите за закупуване на изтребители F-16 от България. Преди Коледа двамата разговаряха за сделката по телефона. След това правителството на България обяви, че иска да преговаря директно със САЩ за закупуването на изтребители и спря конкурса, в който участваха още Швеция с “Грипен” и Италия с “Юрофайтър”, но втора употреба. Борисов и Помпео вече говориха по темата по телефона преди Нова година.

В Давос премиерът ще е и говорител на специален панел за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

Освен с американския държавен секретар Борисов вече имал уговорени разговори и с представители на “Кока-Кола” и “Шел”. На тези срещи ще се договарят инвестиции, които двете компании планирали да направят в България. “Шел” вече сондира за природен газ в българските териториални води на Черно море.

По искане на Русия пък Борисов ще има среща и с шефа на “Лукойл” Вагит Алекперов. И тук предварително обявената тема ще е инвестиции в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase