Снимка: 24 часа

1 314 466 километра са навъртели депутатите със служебните коли на Народното събрание от началото на мандата му на 19 април 2017 г. до края на юни 2018 г.

Рекордьор по пътуване със служебна лимузина е Галя Захариева от ГЕРБ. Тя е изминала 49 426 км между София и Нова Загора и така задминава дори шефовете на комисии, които имат постоянно на разположение служебна кола. Следват я Искрен Веселинов от ОП с 48 370 км и Нели Петрова от ГЕРБ с 47 123 км. Той пътува до Русе, а тя до Варна.

Отделно на депутатите им се изплащат допълнителни пари за бензин, ако пътуват до избирателните си райони с личен автомобил. По това перо от Народното събрание са им изплатени малко над 1 милион лева. За да няма спекулации, всеки депутат има право да осребрява фактури за бензин до определен лимит в зависимост от отдалечеността на региона си. Лимитите се актуализират със заповед на парламентарния шеф на 6 месеца или година.

Сред получилите най-много служебни средства за бензин са депутатите от най-отдалечените райони като Варна, Бургас, Добрич и Силистра, пише в. "24 часа". Така социалистът Красимир Янков, избран от Добрич, е взел 12 924 лв., а колегата му Даниел Йорданов - 11 643 лв.

Фактури за над 10 хиляди е осребрил Ерджан Ебатин от ДПС, който е от Варненския регион. Левите Георги Андреев и Александър Паунов, които също са избрани от Варна, са взели по близо 9500 лв. за бензин. Същата е сметката и на зам.-шефа на групата на патриотите Валентин Касабов от Бургас и на Димитър Александров от ГЕРБ, от Шумен.

27 депутати не са осребрили нито веднъж фактура за бензин за посочения период. Сред тях са шефовете на управляващите групи Цветан Цветанов и Волен Сидеров, които се возят по принцип в партийни коли. Соцлидерката Корнелия Нинова е представила фактури за пътуване с лична кола за 426 лв. Лидерът на “Воля” Веселин Марешки декларира, че не се вози на служебна кола, но пък НС му е изплатило бележки за гориво за 1519 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase