Роми излизат на протест пред Министерския съвет, за да поискат оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов заради изказването му, че ромите в България стават "все по-нагли", а търпението на българската общност се изчерпва, след като военен беше пребит във Войводиново.

Още по темата

Каракачанов обеща да предложи на партньорите си от ГЕРБ цялостна програма за справяне с ромския въпрос. Евродепутатът Ангел Джамбазки обясни пред Bulgaria ON AIR, че програмата за решение на този проблем трябва да бъде внесена в парламента до средата на февруари.

"Повтаряхме, изисквахме и настоявахме едно нещо - на първо място да бъдат премахвани циганските махали. Защото катуна, махалата поражда отчуждение, изолация и произвежда едни хора, които не се образоват, нямат трудови навици и са изключително нагли и агресивни към останалата част от обществото", коментира в студиото на "България сутрин" евродепутатът Ангел Джамбазки.

По неговите думи в администрацията на средно ниво цари безотговорност и нежелание за справяне с този проблем. Според него е необходима цялостна промяна на отношението към подхода както към местната власт, така и към самия въпрос.

Пред Bulgaria ON AIR Ангел Джамбазки коментира, че ГЕРБ се държат прекалено европейски по тези теми и не желаят да влязат в сблъсък със своите политически семейства на запад.

"В голямата си част извън светлините на прожекторите в по-малките населени места границата на циганския катун е граница на гражданската война. Променя се характерът на нападенията. Доскоро жертви на битовата етническа престъпност бяха възрастни хора, сега забелязваме дързост при нападение над служители на реда", категоричен беше евродепутатът.

Той посочи, че трябва да се предприемат мерки за разрушаване на незаконните постройки, спиране на формите на социално подпомагане, когато получаващият помощи е отказал да работи и да бъдат наказвани безотговорните родители.

Какво още каза Ангел Джамбазки вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase