Снимка: БТА

Учиш, работиш, строиш, плащаш данъци, усмихваш се на полицая, не пипаш военния и уважаваш съгражданина си. Това е начинът за интеграция...

Така коментира военният министър Красимир Каракачанов въпросът къде ще отидат ромите от Войводиново, чиито къщи бяха премахнати, тъй като са незаконни.

До напрежението в селото се стигна, след като двама братя роми нападнаха и пребиха жестоко военнослужещия Валентин Димов.

По думите на военния министър органите на реда няма да допуснат ескалиране на напрежението и не се очаква да има междуетнически сблъсъци.

"Какво ще прави това население? Това, което прави всеки нормален гражданин - работи, отива наема си квартира. Има хиляди села с празни къщи, наемаш или купуваш дом, ремонтираш, спазваш законите, не биеш съгражданите си, плащаш си тока и водата, данъците, работиш, учиш", изброи Каракачанов.

Още по темата

Той уточни, че част от ромите работят и учат и че сред тях има специалисти, но посочи, че друга част от тях имат само права.

Вицепремиерът коментира и че не е решение специално звено в МВР да следи само ромите, тъй като не само този етнос извършва престъпления. Според него трябват реални мерки за интеграция и възпитание на ромското население.

"Къде отиват парите за интеграция и ромско включване. През 2013 г. 834 деца са родени от малолетни родители, през 2017 - 3300. Къде са тея правозащитници, хуманисти, чужди посланици, които защитават тези хора, които трябва да се интегрират", попита той и настоя, че Европа се е провалила с интеграцията, защото "наливането на пари е показност, снимки, един красив PR".

Каракачанов отхвърли и твърденията, че битият военнослужещ е отвърнал на биячите си.

"Ако е отишъл да се бие, би ли се оставил да бъде нападнат в гръб? Той не отива с намарение да се бори, връща се с отпуснати ръце", коментира още военният министър.

По повод искането на Валери Симеонов отново да започне процедурата за избор на изтребител, Каракачанов обясни, че е говорил с колегата си от "Обединени патриоти".

"Обсъдихме го, казах му, че нов конкурс не е решение, защото значи да забавим войската с още 2 години. Той каза, че това е негово лично мнение. Поиска някои разяснения, дал съм му ги", каза Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase