Снимка: Булфото

2018 година можело да се опише като скандал и изгубено време, но тази трябвало да е на политически консенсус и на намиране на стратегия за развитие на страната. Върху това акцентира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в изказването си в първия работен ден на депутатите след Новата година.

Още по темата

Според него България трябва да извоюва достойното си място в Европа, а за целта е нужно всички политици да се обединят върху общи идеи за просперитет.

Иначе през 2018 г. имало скандали в малката и в голямата коалиция, в институциите и в правителството, а със скандал започнала и новата година.

ГЕРБ пък се хвалили с икономически растеж и ниска безработица, което според тях било причина да продължат да управляват.

Само че според Карадайъ внимателният анализ показва, че икономическият ръст от 3,5 на сто е крайно недостатъчен да догоним останалите страни иобрича на бедност и следващото поколение.

"През 2018 г. най-големият инвеститор в страната са българските граждани в чужбина, младите са принудени да заминават зад граница, защото мина още една година без реформи в образованието, за бизнеса, а растеж основан на потреблението дава винаги един резултат- инфлацията и липсата на реформи ни обрича да сме последни", коментира Караайъ.

Заради тази негативна картина той обяви, че ДПС ще търси диалог и консенсус за приоритетите за програмата и развитието и нов модел на управление през тази година.

Според него е нужно бързо да се намери решение на важни въпроси по визията на стратегия за ускорено развитие на страната.

"От ДПС призоваваме национално отговорните партии да превърнем настоящата година в година на консенсус за намиране на политическите и икономическите идеи, които да направят България по-силна, това е отговорност на всеки един от нас", обърна се Карадайъ към депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase