Снимка: Reuters

Протест на български превозвачи срещу пакета "Мобилност" ще се проведе в Брюксел днес. Около 600 шофьори и десетки камиони ще излязат пред сградата на Европейската комисия.

Очаква се да пристигнат 360 български товарни шофьори, които ще протестират срещу намеренията за промени в условията им на труд. Тяхната проява е насрочена пред ЕП в Брюксел в часовете на заседанието на Транспортната комисия. Към проявата ще се присъединят стотина български шофьори от Белгия и над 200 представители на румънските превозвачи.

От бранша искат предложените промени, засягащи командировките на шофьорите, връщането до страната на всеки четири седмици и нощните им почивки, да не бъдат приети, защото според тях това ще доведе до масови фалити на български превозвачи.

Протестът е подкрепена от българското правителство, Народното събрание и българските евродепутати. Исканията им бяха подкрепени също от българския държавен глава Румен Радев.

Организаторите добавят, че на площада, редом с превозвачите, ще бъде министърът на транспорта Росен Желязков.

Комисията по транспорт на Европейския парламент ще обсъди днес отново предложенията за промени в правилата за дейността на международните превозвачи.

Първоначално парламентарната комисия прие становището си в средата на миналата година, но след това пленарната зала на ЕП отхвърли предложените промени и върна текстовете за ново разглеждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase