"Изборът на самолет с тази процедура е троен удар по България, за мен конкурсът е опорочен", каза президентът Румен Радев, запитан за решението изтребители Ф-16 да влязат на въоръжение във ВВС.

Още по темата

"Настоявах да се спазва процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното - обяви победител в разрез със собствените му и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума", каза Радев по време на освещаването на българските бойни знамена на 6 януари.

Президентът отправи и новогодишното си послание с доста критичен тон, с което отново предизвика спор дали е уместно.

Политологът доц. Стойчо Стойчев обясни, че с думите си държавният глава се заявява за основен конкурент на управляващите. По думите му през следващите месеци ще има още по-голямо противопоставяне между президент и премиер.

"Той казва и повтаря нещата, които Ахмед Доган казва преди него. Аз бих могъл да кажа с голяма доза убеденост, че кръговете около ДПС стоят зад президента и неговия политически проект", каза доц. Стойчев от студиото на "Денят ON AIR".

Политологът беше категоричен, че историята от последните години показва, че всеки, коxто се готви да влиза в политиката, бяга от думата "партия" и говори против партиите и според доц. Стойчо Стойчев именно това прави сега и Румен Радев.

Димитър Димитров се съгласи с колегата си, че държавният глава се явява говорител на всички, които искат промяна, и по думите му Румен Радев е свободен да го прави от позицията, която заема.

Димитров беше категоричен, че думите на президента са с преднамерена цел да се поддържа негативна настройка у хората, а според политолога, така няма да се разместят политически пластове.

"Самият президент няма как да оглави партия. Това е един от начините, когато си защитен институционално, да имаш свободата да изкажеш каквото пожелаеш", допълни още Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Политологът беше категоричен също, че Румен Радев би бил непознат за много хора, ако не е бил президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase