Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Освен софтуерните проблеми в bgtoll.bg е имало и хакерска намеса в системата за закупуване на винетки. Хора са злоупотребявали с услугата за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Това не се дължало на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера. Това коментира инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на АПИ, пред Нова тв.

По думите му имало е хора, които са злоупотребявали с услугата, един и същи регистрационен номер е влизал над 160 пъти, за да конвертира винетки за различни срокове. Тогава, когато спряхме тези влизания, нещата се оправиха, обясни шефът на АПИ.

Още по темата

Глосов призна, че фирмата изпълнител не е направила софтуера както трябва. Проблемите с него обаче се отстраняват бързо, тази система е нова, единствена в България и затова тези неща са нормални, заяви той. По думите му в момента се проверява дали фирмата изпълнител е изпълнила всички графици, ако не - тя също ще понесе отговорност.

Заради скандала по разпореждане на премиера Бойко Борисов днес двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър бяха отстранени от поста си.

"Дейността на АПИ не се свежда само до продажбата на винетки. Има си членове на Управителния съвет, които отговарят за различни видове дейности. До вчера на обяд не знаех за тези рокади. Това е преценка на премиера”, коментира Глосов. По думите му не е изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките, като това ще стане ясно през следващата седмица.

Глосов поясни, че до 15 януари ще се проявява толерантност към шофьорите, които не са успели да си купят винетка. Над 80% от действащите хартиени стикери са със срок до 31 януари. Ако бъдем спряни от тол полиция, тя ще ни насочи откъде най-близо и как да си купим винетка, обясни още шефът на АПИ.

"Системата на КАТ в момента се свързва с тази на ТОЛ управлението. КАТ обаче няма да глобяват за електронни винетки, а за липса на действаща книжна винетка, при положение че няма друга”, каза още Глосов.

Относно спорния въпрос дали е законно да се иска от шофьорите имейл, на който да се изпращат глобите и фишовете, Глосов увери, че системата е защитена и няма как да изтекат данни. По имейл ще се праща и потвърждение за закупена електронна винетка.

Коментари Напиши коментар

286

DP

преди 5 месеца

КАТ обаче няма да глобяват за електронни винетки, а за липса на действаща книжна винетка, при положение че няма друга”, каза още Глосов.Що за неадекватно изказване.А от къде може да се закупи електронна винетка ако е изтекла междувременно старата хартиена винетка.Такива ли хора взимат решенията в територията България?Такива ли хора ни управляват?Ако да жалко ,много жалко.

285

Леля Бойка

преди 5 месеца

Ама Орешарски ми прави подривна дейност, аз кво съм виновен? Ще плача.... уаааааааааа

284

Бръчков

преди 5 месеца

Какво им беше винетните стикери ?! Каква е ползата и екстрата от електронните ? Вярно ТОЛ система за тежкотоварният превоз е необходима , но истината е , че събраните средства ще потънат в герберастката машина за корупция !!!