Снимка: Pixabay

Ключовите думи за 2018 г. са европредседателство, скандал, протест и, до известна степен, стабилност, коментира в интервю за БТА изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Още по темата

"Ако добавя емотикони към тях, някои ще са с лайкове, други - с усмивка или с гневно човече" - така социологът образно илюстрира оценката си за изминалата година.

Според него 2018 г. не е било особено интересна, на моменти дори е била досадно изнервяща година, в която е имало очакването да се появи нещо ново, някакъв рестарт, но такъв не се появи.

А през следващата година той прогнозира, че ще се нагледаме на даващо управление, резки жестове от страна на опозиция и постоянно гадаене дали ще има нови избори.

И все пак България е дръпнала малко назад по отношение на оптимизма.

"Миналата година страната ни изглеждаше много по-бодро в края на годината. В последните месеци на тази година обаче обществото стана малко кисело, скандалите зачестиха, напрежението се повиши и това доведе до известно намаляване на оптимизма. Моментните фактори имат много голямо значение - все пак според данните едно от най-песимистичните места в света сега е Франция. Но нелепо е и да се самоуспокояваме, че става дума само за моментни фактори", коментира той.

Анализаторът смята, че хората вече не се карат много за политика.

Опозицията била силна, дебнеща на всяка крачка, но пък и управляващите били сравнително стабилни, Патриотите събрали протесния вот и сега се наблюдавала нормална ерозия при тях.

И все пак според Първан Симеонов са необходими реформи, държавата го усещала, мъчила се нещо да направи, а, когато вземали непопулярни мерки, хората излизали на протест.

"Тоест се наблюдава нещо напълно нормално - дебнещи се управляващи и опозиция, непопулярни мерки и последващ протест, протестни играчи във властта и съответно нагласа за търсене на нови протестни играчи. Българският политически процес според мен дори се банализира и върви към известна скучност", обясни социологът.

И макар че в момента да имало по-добра икономическа конюнктура, социалното разслояване продължава да е факт.

Според Симеонов България се развива неравномерно и би било илюзия да смятаме, че това е някакво успокояване, което е вид зацикляне в ситуация, която е по-добра отпреди.

Следващата година идват избори, така че управлението ще трябва да дава, но и ще зачестят ярките пози, резките движения, красивите думи.

"Освен това взе да става много на мода да се преосмисля българската принадлежност към Запада - имам чувството, че идват поколения, които много лекомислено се отнасят към тези теми. Лесно забравиха или никога не са помнили, защото не са го живели, цялото усилие, което България положи, за да бъде там където е, част от НАТО и ЕС. И стана модно да се говорят гръмки приказки как едва ли не ще ревизираме своята принадлежност към тях. Най-вероятно ще има опити за популизъм на тази тема. А предсрочните избори през цялото време ще дебнат зад ъгъла, защото ние в България от много време все си говорим ще има ли предсрочни избори до степен, че и тази тема вече се банализира. Даващо управление, резки жестове от страна на опозиция, постоянно гадаене дали ще има нови избори - това ще гледаме през следващата година", прогнозира той.

Според него безспорно събитието на 2018 г. е било европредседателството и във вътрешно, и във външнополитически план, макар че българите не се вълнуват много от международните теми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase