Снимка: Булфото, архив

Завършените магистрали у нас от днес са с една по-малко, след като автомагистрала "Люлин" спира да съществува под това си име. Тя става част от магистрала "Струма", а пътят Калотина - София става магистрала "Европа", която ще включва и Северната скоростна тангента.

Още по темата

Това е предвидено с решение на Министерския съвет, с което се утвърждава списъкът на републиканските пътища и се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса.

Автомагистрала "Люлин" се присъединява към "Струма" поради малката си дължина - 19,6 км, и факта, че се явява естествено начало на определеното за АМ "Струма" трасе, уточняват от правителствената пресслужба.

Така аутобаните у нас ще са както следва: "Тракия" от София до Бургас (А-1), "Хемус" от София до Варна (А-2), "Струма" от София до границата с Гърция (А-3), "Марица" от Пловдив до границата с Турция (А-4), "Черно море" от Варна до Бургас (А-5) и "Европа" от сръбската граница до София (А-6). От тях завършени са само "Тракия” и "Марица".

Така участъкът "София - Перник" става част от пътя "София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция".

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14,5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел "Драгоман", като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман.

Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница.

С модернизацията на пътя между границата със Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка.

Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето, допълват от правителствената пресслужба.

Кабинетът реши още, че мостът на Дунав в посока Русе - Гюргево в частта му на нашата територия се определя за съоръжение, за което се събира отделна такса, съгласно разпоредбата на Закона за пътищата, аналогично на сегашното положение.

Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase