Архив: Булфото

Думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че не трябва да има предсрочни избори, но България се нуждае от програмен кабинет, породиха различни коментари в Народното събрание.

Според шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов по много теми, които са от национално значение, управляващите получават и сега подкрепа от опозицията. Според соцлидерката Корнелия Нинова пък Ахмед Доган вярно е очертал проблемите в държавата, но не предлага правилното решение. Валери Симеонов пък не видя изобщо причина да коментира и да се развиват "такива фантастични хипотези".

Още по темата

"Към настоящия момент имаме парламанетарно мнозинство. В не малка част законопоректи, които не са част от управленската програма, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията. Това показва национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, въпреки че са опозиция", коментира Цветанов.

Той посочи и че поведението на ДПС е по-национално отговорно, отколкото на БСП. Цветанов добави и че в много случаи БСП се разграничава от решенията на европейските социалисти, което според него е голям проблем.

Червената шефка Корнелия Нинова пък смята идеята на Доган за програмно правителство за невъзможна, тъй като според левицата парламентът е изчерпан и изходът са предсрочни избори. Соцлидерката посочи и че няма как всички да седнат на една маса и да управляват заедно.

"Доган поставя правилна диагноза на болежките на обществото и грешно лечение според нас. Първата причина е, че този парламент е с изчерпано доверие. Втората причина е, че не може на една маса да седнат Патриоти и ДПС, ние и ГЕРБ, и като добавка на всичко това и Марешки, да се сговорим и да направим едно правителство и да управляваме страната. Това е и политически, и личностно несъвместим проект", настоя Нинова.

Тя видя и промяна в позицията на Доган от миналата година.

"Тогава той каза, че ГЕРБ нямат алтернатива и трябва да подкрепяме стабилността в лицето на правителството. Вчера казва, че трябва всички да се съберем и да се сговорим - това е една различна оценка за опозицията", добави Нинова.

"Трябва ли да се коментира речта на Доган, все едно това е най-важното политическо събитие? Бих направил препратка към най-известната книга на Джером Джером - "Празни мисли на един празен човек", коментира и Валери Симеонов.

Той отсече, че държавата си има кабинет и няма какво да бъдат развивани такива фантастични хипотези.

"Дръндарска кокошка просо сънува", заключи Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase