Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съпругата на президента Десислава Радева призна в телевизионно интервю, че предпочита Румен Радев да няма втори мандат като държавен глава.

Още по темата

"На мен не ми се иска. Ако щеш ми вярвай, по средата на мандата не ми се иска и първи. Наскоро си говорехме и му казах: Ако знаех какво ще е, нямаше да се съглася. В случая не е важно какво искам аз, а той и дали обществото ще има нужда от него за още един мандат.", каза Радева пред Мартин Карбовски в предаването му по bTV.

Тя коментира, че има предимства в това да бъде съпруга на президента, но има повече недостатъци.

"Предимства да си съпруга на президента има, защото се срещам с интересни хора. Посещавам наистина забележителни места - на първи януари бях на ежегодния Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Получих автограф от Рикардо Мути. Бях в Болшой театър - една от мечтите ми. Недостатъците обаче са повече от предимствата, защото си губиш свободата, анонимността", каза тя.

Радева призна и че като семейство Радеви са щастливи, но не знае дали са щастливи като президент и съпругата на президента.

"Щастливи сме като Румен и Десислава Радеви, не знам дали сме щастливи като президент и съпругата на президента, защото тази негова позиция доста изкривява отношенията в семейството. Вече нямаме време да седнем да говорим. По време на предизборната му кампания го подкрепях през цялото време", каза тя.

Десислава Радева призна и че през последните две години, откакто е в тази нова роля, е станала по-тъжна.

"Хората отвикнаха с женско присъствие до президента. За жалост последните 5 години не го видяхме. Получих страшно много критики, че имам кабинет в президентството, да, имам. Такива кабинети са имали и другите съпруги на президентите. Охрана от НСО - да, имам. Такива охрани са имали и другите президентши. На мен в момента ми се налага да променям нагласите на хората, което е много трудно", добави тя.

Тя коментира и случая през февруари, когато служители на жандармерията спряха за проверка автомобила на НСО, в който тя се вози. По думите й не е ясно какво е предизвикало проверката, а темата била представена провокативно в медиите.

Радева обясни и че няма помощници в резиденция "Калина", в която живее президентското семейство. Тя настоя и че за всички нейни тоалети, прически и грим се плаща от семейния бюджет, който пък се формирал единствено от заплатата на президента.

За себе си Радева разказа, че е един нормален човек, обикновена жена, майка и съпруга.

В София дошла 1989 година, искала да кандидатства журналистика, но се отказала от мечтата си.

"Майка ми ми намери работа в единствената в България рибоконсервна фабрика. На 19 години всичко ми миришеше на риба, животът ми миришеше на риба. Циганите ме учеха да играя кючек. След много учене една циганка ми каза: "Нищо няма да стане от теб", разкри Радева.

"Със Слави Трифонов се познаваме от 90-та година от Студентски град. Доведе го моята съквартирантка, която се връщаше от купон. В 3 през нощта Слави започна да свири на виола в стаята. Впоследствие исках да емигрирам от България, а той беше човекът, който ме убеждаваше да не емигрирам", разказа още първата дама.

С Румен Радев пък се познавали вече от 31 години.

"Работех като манекенка и с Румен се запознахме на едно мое ревю. Беше 8-ми декември. Той явно е бил впечатлен от мен, отишъл е в агенцията, в която работех, да ме търси, разбрал е къде уча. Намери ме пред училище и ми каза "Дължиш ми един танц", разказа още тя.

Десислава Радева обаче призна, че голямата любов на Румен Радев са изтребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase