Снимка: БТА

България е изключително уязвима заради конфликта между Русия и Украйна, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където участва на заседанието на Европейския съвет.

"Искрено се надявам руските власти да погледнат с добро око и украйнските моряци да бъдат пуснати", заяви още премиерът.

"Незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата между Русия и Украйна и независимо от вътрешнополитическите си проблеми, които искат да решават тези държави, да седнат и да затворят този конфликт".

Още по темата

Той припомни, че снощи всички лидери единодушни са гласували за удължаването на санкциите срещу Русия, но посочи, че е категоричен за спазването на Минските споразумения.

В отговор на журналистически въпрос за досието по миграцията, министър-председателят Борисов заяви, че България е против разделянето на Пакета, защото това би могло да постави под риск сигурността.

"Ние сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всичко го отчитат, а всяко едно решение и разделяне на пакета ни поставя под риск. Защото ако се разделят, може да се окаже, че ние не само ги спираме, но след това трябва да се грижим и за тях, и след като мине определен период от време, те започват да се движат свободно. Затова съм толкова твърд да не се разделя Пакета“, добави още Бойко Борисов.

Борисов настоя още, че трябва да се пристъпи към закупуване на самолети за армията.

"Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява. До този момент и съседите ни са се насочили към такава политика", посочи той.

Премиерът изрази недоволството си от забавянето на процедурата.

"Заделени са парите, искаме възможно най-бързо комисията да реши и да "напазаруваме" необходимото за авиацията, защото до сега сме купували само за транспорт. Искам да имаме действително бойни машини, които да имат шанас да победят агресора, който и да е той", уточни премиерът.

Бойко Борисов коментира и правителственото решение болница "Лозенец" да се превърне в Детска клиника.

"Болницата в "Лозенец" е болница на властта. Не съм очаквал. Мислех, че е добро решение да направим детска болница, само, че срещнах яростна съпротива", посочи премиерът.

Той допълни, че според него Министерският съвет не е компетентен да управлява болница и затова ще поиска промеяна на член 5 - "Лозенец" да не е правителствена болница.

"Държа тя да си отиде към Министерство на здравеопазването", подчерта премиерът.

Премиерът Борисов подчерта още, че по време на работната сесия на Европейския съвет е настоял в рамките на този Европейски парламент и тази Комисия да се приеме Многогодишната финансова рамка.

"Настоявах кохезията, общата селскостопанска политика да останат. Да направим бюджет, за да отговорим на конкуренцията в геостратегически план на ЕС“, заяви министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase