Снимка: архив, Булфото

Евроизборите ще бъдат проведени по нови правила. Депутатите приеха промени в изборния кодекс на първо четене. Предвижда се да отпаднат цифрите от бюлетините. Досега ЦИК правеше жребий, чрез който подреждаше участниците във вота.

Политическите играчи у нас често използваха въпросните цифри за политическа агитация, а и за да ориентират по-лесно избирателите си.

Още по темата

Целта на вносителите на промените от ГЕРБ и Обединени патриоти е с премахването на цифрите да се избегне феноменът 15/15. Тогава преференциалният кандидат на позицията, чиито номер съвпада с този на партията в бюлетината, се изстрелва напред поради объркване на избирателите.

Политологът Димитър Димитров настоя че идеята на Веселин Марешки да има камери в секциите по руско-азербайджански модел, не изглежда "никак сръчна".

"После стана ясно, че предложението на Марешки не е добре разбрано. Той обясни, че камерите трябвало да се включват вечерта, за да се наблюдават секционните комисии", обясни още Димитров в "България сутрин".

По думите му може да се въведат много прости мерки за сигурност. Той даде за пример Испания, където секционните комисии работят в два състава - единият събира гласовете, другият влиза след края на изборния ден и брои гласовете - така двете взаимно се контролират.

Изборният наблюдател Стоил Стоилов даде своето мнение за машинното гласуване. Според него то отдавна е гласувано и прието, но не и въведено.

"Как така с 500 машини машинното гласуване е законно, а с 1500 - незаконно. Машините се възприемат като инструмент за ограничаване на маймунджилъци и фокусите на секционните комисии, които партиите са назначили. Трябва да се премине директно към обособяване на изцяло машинни секции", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Стоилов коментира, че ръчното гласуване не трябва да отпада, а машинното да е просто алтернатива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase