Снимка: Bulgaria ON AIR

"Държавата застава зад Медицинския факултет, той няма да бъде закрит. Студентите ще получат своите дипломи, имат достатъчно време да завършат", каза в студиото на "България сутрин" Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб".

Още по темата

Коментарът ѝ е по повод скандала с болница "Лозенец", който набира скорост. Министерският съвет реши здравното заведение да бъде превърнато в първата специализирана детска клиника в България. Това обаче повдигна въпроса за закриване на Медицинския факултет към Софийския университет, тъй като болницата е учебна база.

"Крайно време е държавата да застане зад здравето и живота на българските деца. Те няма къде да се лекуват", настоя Пенка Георгиева.

Д-р Александър Атанасов, който е възпитаник на Медицинския факултет на СУ, се съгласи, че страната ни се нуждае спешно от модерна детска болница, но по думите му тя е трябвало да бъде създадена по нормален начин, а не със скандали. И добави, че проблемът не засяга само студентите, а също лекарите, медицинските сестри и специализантите в болница "Лозенец".

"В момента колегите от болница "Лозенец" нямат представа какво ще се случи с тях. За мен болница "Лозенец" е сантиментално място. Това е директна атака срещу нея и стъпка към разчистване на сметки. Защо не Военна болница, която е много по-голяма?", коментира той пред  Bulgaria ON AIR.

"По цял свят политиците и гоsтите от чужbина се лекуват във военните болници", отвърна Пенка Георгиева и добави, че когато лекарите са добри, то благодарните пациенти ще ги последват навсякъде.

"Проблемът няма да се реши по този начин. Трябва нова сграда на ново място", подчерта д-р Атанасов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase