Снимка: архив Reuters

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че е добре да се опитаме да реализираме АЕЦ "Белене" с оглед развитието на енергетиката към по-чиста енергия и декарбонизацията на икономиката. Реализацията на проекта обаче трябва да се осъществи на пазарен принцип и без държавни гаранции за изкупуване на електроенергия.

Според анализа на енергийното министерство предложената цена за изграждане на проекта трябва да е под 9 млрд. лева. Условията са и българската страна да има право на блокираща квота, както и българските и местните компании да участват в реализацията на "Белене". Процедурата за избор на инвеститор пък можело да започне още 2019 и да приключи в рамките на година.

Още по темата

"Темата дали да се строи "Белене" стои от години. Ситуацията, в която се намираме днес, е доста по-различна. Фактите са такива каквито са - имаме площадка, инфраструктурата за реализацията на този порект, оборудване, което е българска собственост. Смятам, че анализирайки трябва да направим опит да се търси реализация на този проект на пазарен принцип, без държавата да се ангажира с изкупуване на електроенергия", каза министър Петкова по време на изслушване в парламента.

Таско Ерменков от БСП обаче се възпротиви на сроковете, в които се планира да бъде реализиран проектът.

"С темповете, с които работите, се съмнявам да доживеем изграждането на "Белене". Откакто реакторите са в България, единственото което направихте, е да ги обвиете с найлон. Тези реактори бяха най-модерни, но колкото повече седят, тяхната модерност се изчерпва", настоя социалистът.

По думите му и няма как с тези условия проектът да бъде интересен за инвеститорите.

"Въпросът е може ли при тези условия проектът да стане. Когато държавата абдикира, не го правим интересен за инвеститорите. Казваме им: Дайте парите, а ние ще ви кажем какво да правите. Направете си един анализ може ли при така поставените условия да се стигне до изграждането на "Белене", отсече Ерменков.

Рамадан Аталай пък се усъмни дали ГЕРБ изобщо искат да се стигне до реализацията на "Белене" и настоя, че с всички тези условия не се отправя послание за доверие към инвеститора.

Валери Симеонов от "Обединени патриоти" пък видя опасност за националния интерес и риск от монопол в енергетиката.

"В случай на изграждане на "Белене", теоретично този инвеститор би могъл да продава ток на дъмпингови цени, да фалира АЕЦ "Козлодуй", и да държи енергетиката на България. Може да видите как руски фирми са влезли в енергетиката на Армения и Монголия", каза Симеонов.

Според енергийния министър Теменужка Петкова такъв риск не съществува, тъй като едва ли ще има инвеститор, който да вложи толкова много средства, а после да продава продукцията си на по-ниски цени. Тя уточни и че държавата ще участва с блокираща квота, което ще даде възможност да упражнява контрол и да влияе върху всяко решение.

Според друг депутат от Патриотите - Калин Поповски, пък днес е добър ден за българската енергетика.

"Адмирирам решението на правителството. Без "Белене" няма да има евтин ток", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase