Снимка: Булфото, архив

Поведението на БСП е или неадекватно, или цели дестабилизация, отсече екомонистърът Нено Димов, след като от левицата нападнаха властта с критики, че не предприема мерки за подобряване на чистотата на въздуха.

Още по темата

"Обвинението на БСП е поредната стъпка, която показва, че може би оросяването на мозъка на тази столетница вече не е добро. А може би има и някакви други цели. Но при всички положения трябва първо да се замислят какво те са направили. Погледнете – как се казваше, "Визия за България" или "Ретро визия за България", в нея няма една дума, касаеща замърсяването на въздуха", коментира той.

Според него с обвиненията си днес от БСП са постъпили горе-долу по същия начин, по който и през май, когато червеният Таско Ерменков каза, че водата в язовир "Искър" е отровена.

Нено Димов смята, че и сега новината на левицата е фалшива.

"На практика 2014 г. спрямо 2012 г. има два града, които много рязко влошават ситуацията си с превишаванията на нормите на фините прахови частици във въздуха, и странно защо и двата града тогава са с кметове на БСП. Не искам да злоупотребяват с това нещо, но като цяло има тенденция за подобряване в последните години", каза още той.

Димов посочи, че още през 2011 г. започват мерките за чистотата на атмосферния въздух, като правителството на Бойко Борисов тогава започва процедура, която е напът да приключи в момента, за въвеждането на норми за съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива.

Той припомни, че още през 2013 г. работна група е изляза с предложения за мерки за намаляване на фините прахови частици, но правителството на Пламен Орешарски и тогавашният министър на икономиката са ги спрели.

Веднага след това Европейската комисия завежда дело срещу България, което обхваща периода 2007 – 2013 г., за редовно превишаване на замърсяването на въздуха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase