Снимка: Булфото

Николай Бареков и "Презареди България - ББЦ" поставят началото на политическата платформа "Обединени консерватори".

По време на конференция, организирана от Групата на ЕКР, евродепутатът обяви, че покана за участие в политическата платформа "Обединени консерватоти" ще бъде отправена към всички партии от КП "България без цензура".

Уточнено беше още, че от настоящата коалиция "Обединени патриоти" за присъединяване към новосъздаващатa се формация единствено ще бъде поканена ПП "Атака". Аргументът за това Бареков изрази чрез една сентенция: "Обединеният патрЕотизъм умря, да живее обединеният консерватизъм".

Още по темата

Николай Бареков представи пред участниците и кандидатурата на Ян Захрадил за водещ кандидат за председател на Европейската комисия (ЕК) на общите европейски избори през май 2019 година.

"Готов съм да предоставя в качеството ми на член на ръководството на АКРЕ и ЕКР платформата "Обединени Консерватори" за всички граждани, сдружения, политици и партии с консервативни ценности, които желаят да сформираме голям блок през 2019 - за всички предстоящи избори. Има опасност в противен случай България да бъде подмината от консервативната вълна, която залива цяла Европа и Америка", посочи той.

Къде са предизвикателствата?

"Често казано, консервативното бе оцапано, след като беше залепено като етикет от социолозите на два субекта, нямащи нищо общо с консерватизма - либералната ГЕРБ (ЕНП) и "сбирщайна Обединени Патреоти". Техният провал заплашва и носителите на истинските консервативни ценности. Вторият проблем е липсата на един идеологически субект, който да олицетворява консерватизма", уточни Бареков.

По думите му българското общество е консервативно, пуританско и с вкоренени стереотипи и нагласи в семейството, вярата, църквата и традициите, "но гласува на псевдоконсервативни партии като посткомунистическите мастодонти на глинени крака БСП и ГЕРБ, за които консерватизмът се изчерпа със спора за и против Истанбулската конвенция".

По думите му понятията Свобода, Солидарност, Справедливост трябва да бъдат основополагащ фундамент на новия политически проект.

Върху тяхната консервативна сила пък трябвало да се градят бъдещите реформи и разговори за такси, данъци, образование, здравеопазване, геостратегически интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase