Снимка: Булфото, архив

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 милиарда евро според анализа на енергийното министерство.

Още по темата

Пред парламентарната енергийна комисия министър Теменужка Петкова заяви, че се предвижда финансирането на новата ядрена мощност да стане с 20% собствен и 80% привлечен капитал.

Задължително условие към бъдещите стратегически инвеститори ще е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложеното до момента от страна на НЕК.

Предвижда се също български фирми да извършват 1/3 от дейностите по строителството на АЕЦ "Белене".

Петкова увери, че има готовност да се даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор още в началото на следващата година.

Според нея обаче няма как да се очаква, че ще има бързи предложения.

"Не можем да искаме от някого за две седмици да даде оферта, да направи анализ или да прояви интерес за такъв голям проект, който няма да бъде само национален", коментира тя.

Петкова заяви, че има условие в процедурата за предоставяне на финансовия модел с цел да се види какви са реалните параметри на един такъв проект и каква би била цената на тока, която тази централа ще постигне.

Освен това, ако се стигне до реализация на АЕЦ "Белене" властите ще настояват неин оператор да бъде АЕЦ "Козлодуй".

Според нея по този начин ще се използва целия капацитет и опит на АЕЦ "Козлодуй".

"Така ще можем да приобщим атомната ни централа, новата, с опита и от гледна точка на сигурност, на експертиза и на икономическия ефект и за Козлодуй, тъй като той ще има договор за това да бъде оператор на тази централа и да може да оперира така, както се изисква. Ние сме заложили това като условие", посочи още министърът.

Коментари Напиши коментар

68

Гост

преди 4 месеца

Аха, сетиха се милите , просветлиха се най-после. Тока от мариците е скъп заради парниковите емисии, фото-волтаиците живеят 20 години и след това трябва да се рециклират (има отровни метали в тях) незнайно къде и по какъв закон ( няма закони за рециклиране и депа за складиране), АЕЦ Козлодуй не е вечен (приказкие за още 30 години експлоатация са като пожеланието да илядниш). Та така е милата родна картинка - скоро няма да има от къде да купят ефтин ток тези с ВЕИ , да препродават с печалба!

67

Енергетик

преди 4 месеца

До 51
Малките блокове на Козлодуй се затвориха по политически причини . И те бяха 100% по-надеждни от Фукушима или Чернобил , и при тях беше невъзможна авария като двете цитирани централи. Твърдения като това , че АЕЦ Козлодуй и проекта Белене са бомба със закъснител са "леко" снешни.

66

Енергетик

преди 4 месеца

До 51
По време на режимите на тока от 90та , в АЕЦа работеше само 5ти блок. 4те малки бяха спрени по изискване на МААЕ за "модернизация" , която продължи до края на 93та . Колкото до безопасноста на проекта Белене . Технологията няма нищо общо с Фукушима или Чернобил и авария от такъв тип е НЕВЪЗМОЖНА .