Снимка: Булфото, архив

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 милиарда евро според анализа на енергийното министерство.

Още по темата

Пред парламентарната енергийна комисия министър Теменужка Петкова заяви, че се предвижда финансирането на новата ядрена мощност да стане с 20% собствен и 80% привлечен капитал.

Задължително условие към бъдещите стратегически инвеститори ще е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложеното до момента от страна на НЕК.

Предвижда се също български фирми да извършват 1/3 от дейностите по строителството на АЕЦ "Белене".

Петкова увери, че има готовност да се даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор още в началото на следващата година.

Според нея обаче няма как да се очаква, че ще има бързи предложения.

"Не можем да искаме от някого за две седмици да даде оферта, да направи анализ или да прояви интерес за такъв голям проект, който няма да бъде само национален", коментира тя.

Петкова заяви, че има условие в процедурата за предоставяне на финансовия модел с цел да се види какви са реалните параметри на един такъв проект и каква би била цената на тока, която тази централа ще постигне.

Освен това, ако се стигне до реализация на АЕЦ "Белене" властите ще настояват неин оператор да бъде АЕЦ "Козлодуй".

Според нея по този начин ще се използва целия капацитет и опит на АЕЦ "Козлодуй".

"Така ще можем да приобщим атомната ни централа, новата, с опита и от гледна точка на сигурност, на експертиза и на икономическия ефект и за Козлодуй, тъй като той ще има договор за това да бъде оператор на тази централа и да може да оперира така, както се изисква. Ние сме заложили това като условие", посочи още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase