Снимка: Булфото

Има едно правило в дипломацията, което трябва да бъде прилагано към Русия и към други велики сили, но специално към Русия и специално в Черно море - с Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение. Това обяви бившият външен министър Соломон Паси в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Още по темата
По думите на Паси обаче, Украйна няма нито едното, нито другото.

"Погледнете в Черноморския регион въоръжението на Русия - то е три пъти по-голямо отколкото въоръжението на Румъния, България и Турция взети заедно. Това е огромната причина за нарастване на апетита на Русия в Черноморския регион и единственото лекарство срещу този апетит е повече постоянно стационирано въоръжение на НАТО, на Запада, на ЕС в Черноморския басейн", отбеляза политикът.

По думите му в календара на "териториалните агресии на Русия" се наблюдава аритметична прогресия. 

"2000 година на власт идва премиерът Путин. Първата териториална агресия става 8 години по-късно в Грузия - 2008. Следващата е 6 години по-късно - 2014, в Украйна. Следващата е 4 години по-късно - 2018, в Азовско море. 8 - 6 - 4 - това се нарича аритметична прогресия, аритметичната прогресия на агресията. Това, което можем да очакваме, ако тази закономерност се потвърди за напред, до 2-3 години може да има следваща такава агресия, но тук става дума само за териториалната агресия", посочи Паси и продължи:

"Иначе моралната, пропагандната агресия, тя не е спирала никога и в момента България се намира в една от най-големите жертви на фалшивите новини и на пропагандната агресия, която идва от Русия", посочи бившият външен министър.

Той определи като "безсмислици" призивите за пращане на кораби в Азовско море.

"Да изпратиш военни кораби, които няма да използваш, това се нарича блъф. С руснаците да се блъфира е напълно ненужно и контрапродуктивно, с тях трябва да се разговаря от положението на равнопоставеността. В момента Запада и Русия не са равнопоставени в Черноморския басейн и това, което ние спешно трябва да направим - нови черноморски бази на НАТО в Черноморския басейн, включително около Варна и Бургас".

Коментари Напиши коментар

575

Мен

преди 4 години

Там кадето руснаците стъпват трева не никне. Тези които си мислят че може да се очаква нещо положително от "братушките" строго се лъже. Проблема е че руснаците ни владеят отдавна и отърване от тях скоро няама да има.

574

Анонимен

преди 4 години

Израел нали са отличновъоръжени ? Настъпихагреблото и дръжката гиудари лошо . Вече не смеятда бомбардират в Сирия .

573

Анонимен

преди 4 години

*** , *** ... Кой те направи пъ тебе политик ... !? ... Някой *** като тебе ...