Снимка: Архив, Dnes.bg

Социлианият министър Бисер Петков заяви, че финансирането на законопроектите за хората с увреждания е осигурено и посочи, че е изненадан от остраната реакция на протестиращите майки. Той изрази и готовност да бъдат изяснени тези неточности и разминавания в последваща комуникация.

Вчера омбудсмана Мая Манолова и майките на деца с увреждания обвиниха, че Законът за личната помощ е "осакатен" и няма да има финансов ресурс, с който да бъде обезпечен.

Още по темата

"За нас беше изненада, че имаше остра реакция по време на вчерашното заседание на комисията. Финансирането е ясно, то многократно е коментирано", каза Петков и припомни, че за законопроектите се заделят допълнително 150 млн. лева.

"Разминаванията произтичат може би от това, че понякога представителите на инициативата се променят - идват различни хора и не знам доколко комуникацията е добра. Много често нещата се рестартират – т. е. предишния ден е приключено с една договорка, а след това се започва отново", продължи Петков.

По думите му през 2019 г. право на лична помощ ще имат около 80 000 души.

"През 2019 г. право на лична помощ ще имат хора с увреждания, които са с над 90% чужда помощ, и деца с увреждания, които са с над 50% чужда помощ. Разчетите са, че тази съвкупност е над 80 хил. души", посочи Бисер Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase