Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха на второ четене рамката на държавния бюджет за 2019 г., както и отделните бюджети на министерствата, съобщи Investor.bg. Дебатите по план-сметката продължава и в момента.

Традиционно, освен че разискванията се провеждат извънредно и и обикновено продължават до малките часове на нощта, относно приходната част не беше прието нито едно предложение на опозицията. От БСП внесоха предложение за премахването на плоския данък и заменянето му с прогресивна скала, което не успя да получи подкрепа. От партията на Корнелия Нинова поискаха и повече пари за ваучери за храна, но и това не бе прието. В момента фирмите имат право да изплащат до 60 лв. месечно от заплатите на служителите под формата на ваучери, като за 2019 г. квотата, одобрена в държавния бюджет, е на стойност 320 млн. лв.

Искането на социалистите за създаването на Национален фонд за инвестиции също не беше прието. Отхвърлена беше и идеята с над 500 млн. лв. да се вдигне държавният трансфер към НОИ за увеличаване на пенсиите.

Както и на заседанието на ресорната бюджетна комисия, Дора Янкова от БСП обяви, че разчетите за догодина всъщност задълбочават големите разлики между регионите в страната.

„Бюджетът носи със себе си все по-големи и по-големи неравенства. Ще продължи да отдалечава България от Европа“, каза депутатът от БСП Жельо Бойчев. Според него в бюджета се запазва съотношението на данъчна тежест, на 70% приходи от косвени данъци за сметка на преките данъци. Това по същество прехвърля тежестта върху най-ниско доходните групи, обясни Бойчев. Той предупреди, че и догодина няма да се изпълнят капиталовите разходи, които се залагат и обвини управляващите, че използват това перо за буфер за непредвидени плащания, а не като средство и стимул за икономически растеж.

Иначе, догодина държавата ще плаща най-много средства за персонал 5,1 млрд. лв. при 4,4 млрд. лв. за 2018 г. Според законопроекта приходите ще бъдат 43,8 млрд. лв. или с близо 4,6 млрд. повече спрямо текущата година, а разходите ще достигнат 44,45 млрд. лв., което пък е 5,8 млрд. лв. повече от очакваното за тази година. Основните направления за допълнителните разходи са повишаването на пенсиите и на заплатите в образованието, на държавната администрация и на системата за сигурност. Очаква се дефицит в края на 2019 г. в размер на 0,5% от БВП или около 600 млн. лв. 3,7 млрд. лв. ще бъдат трансферите за общините, 4,2 млрд. лева за ДОО и 1,4 млрд. лв. за НЗОК. През 2019 година България ще внесе над 1,2 млрд. лева в общия бюджет на ЕС.

Какво приеха депутатите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase