Снимка: архив Reuters

От БСП настояха да се преизчислят всички пенсии от следващата година и се мотивираха с това, че парите за възрастните са крайно недостатъчни предвид скока в цените.

Корнелия Нинова посочи, че за това настояват и пенсионерите, които са събрали над 30 000 подписа, които червените са внесли в деловодството на парламента. Днес левицата се срещна с пенсионерски организации, които по-рано протестираха пред парламента за увеличаване на пенсиите.

Социалистите предлагат да се преизчислят всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2013 г. като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2013 г. От БСП обясняват, че средствата за това могат да се осигурят с вдигането на максималния осигурителен доход.

Още по темата

Очаквано мнозинството отхвърли предложението на левицата и в крайна сметка парламентът прие всички пенсии да бъдат увеличени от 1 юли 2019 г. , но с 5,7%. От същата минималната пенсия ще стане 219,43 лв.

"Предлагаме преизчисляване на всички пенсии. Прагът на бедността е 348 лева, а минималната пенсия е 219 лв. Значи казвате: За да сте живи ви трябват 348 лева, а ние ви даваме 219 лева". Никой не излезе при протестиращите пенсионери", упрекна управляващите соцлидерката Корнелия Нинова по време на дебатите.

По думите й правителството изпада в парадоксална ситуация, в която казва, че бюджетът е най-социалният, а са ощетени именно децата, майките и пенсионерите.

Тома Биков пък й репликира, че за да се увеличат чувствително пенсиите, трябва да се вземат средства от работещите.

"Ако искате да се увеличат повече пенсиите, трябва да се увеличат осигуровките. Пенсиите идват от парите на работещите. Трябва да вземем от тях, за да увеличим чувствително пенсиите", каза той.

Социалистите предложиха да се вземат пари от излишъка, за да има средства за увеличение на пенсиите и обезщетението за отглеждане на дете. Според управляващите обаче не става дума само за бюджета за следващата година и посочиха, че в идните години може и да няма толкова средства.

"Този разход - над 1 млрд., няма да е нужен само през следващата година, а той ще се увеличава. Кой ще плати тази висока цена? И това ще бъде за сметка на други сектори. Много е лесно да излезеш и да приказваш популистки и да искаш преизчисляване на пенсиите", отсече Светлана Ангелова от ГЕРБ.

В крайна сметка след повече от пет часа дебати парламентът прие окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване. А социалният министър Бисер Петков го определи като реалистичен финансов план, който гарантира социалната сигурност на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase