Снимка: Dnes.bg

На извънредно заседание днес депутатите гласуваха бюджета на НЗОК за следващата година. За здраве през 2019 г. са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са предвидени както за болнична, така и за извънболнична помощ.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година.

Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

"Бюджет 2019 наистина е много амбициозен, както го нарече премиерът Борисов, в частта си на харчене. Раздават се много пари по много пера. Лошото е, че всички тези средства ще отидат в нереформирани системи. А това означава, че те непрекъснато ще изтичат", коментира в студиото на "Денят ON AIR" PR експертът Любомир Аламанов.

Според политолога Димитър Димитров притеснението идва оттам, че очакванията за постоянен устойчив растеж от 3,5-4% са нереалистични.

"Условията на търговия са такива, че най-вероятно ще имаме ръст по-близък до 3%. Вече се наблюдават и първите признаци на забавяне. Добрата новина е, че цената на нефта е с тенденция да се понижава. Нека не забравяме обаче, че това все пак са циклични неща. Не бива да бързаме със заключенията", допълни той.

Пред Bulgaria ON AIR експертите бяха категорични, че когато не се създават равни условия, не се спазват законите от всички, държавата се тресе от скандали и непрекъснато се говори за корупция, няма нищо странно в това, че в един момент се стига до т.нар. "венецуелски ефект", а именно - хората започват да се карат дори за тоалетна хартия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase