Снимка: архив "Булфото"

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма натиск кое предложение за нов изтребител да бъде избрано, тъй като има много ясна рамка какви са изискванията за самолетите.

Още по темата

"Не може да има натиск кой изтребител да се избере, защото има много ясна рамка, гласувана от Народното събрание. Цифрата е определена - 1,5 млрд., лева способностите на самолетите са много ясно посочени. Да кажеш, че американският самолет е най-добър - това е реклама, не натиск. Същото го казват и шведските колеги и италианците. Всеки си рекламира стоката", отсече той.

По думите му ако се стигне до хипотезата да бъде увеличена цената на самолетите, ще трябва процедурата да започне наново и да се загуби още една година.

"Би ми се искало цената да е надолу. Но ако възникне хипотезата да се увеличи цената, това означава, че трябва процедурата да започне отначало, защото парламентът е гласувал 1,5 млрд. за авиацията", обясни военният министър.

По въпроса със съмненията за нередности при изграждането на оградата по границата ни с Турция Каракачанов също се съгласи, че ако има доказателства, виновните трябва да понесат отговорността си.

Той обаче бе категоричен, че няма информация за нарушения при строителството на съоръжението и добави, че не познава нито един от тримата областни управители, които са провеждали процедурите.

Каракачанов отсече и че не се притеснява за имотната си декларация. Този отговор дойде след като Сотир Цацаров снощи каза, че прокуратурата ще направи проверка на финансовия министър Владислав Горанов заради луксозното жилище, което ползва безвъзмездно.

Вицепремиерът коментира и обвиненията на Корнелия Нинова, че е била следена от полицаи по време на посещенията си в Ямболско при хората, чиито животни бяха убити заради съмнения за чума. По думите му тя не е била преследвана, а патрулите са били там, за да следят да не се изнася заразеният добитък извън населените места.

"Двама полицаи са били с една патрулка, не са я следвали. Те бяха там. На практика тя ги следва, тя отива при тях!", заключи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase