Снимка: БТА

На фона на протестите в страната и искането на опозицията за предсрочни избори, експремиерът Симеон Сакскобургготски призова политиците да погледнат извън България и да преценят как се отразяват вътрешните ни трусове на имиджа ни навън.

Още по темата

Според него България не е единствената страна, където има оставки на министри, това се случва и в по-зрели  стари демокрации и не заслужава да се коментира много.

"Когато обаче има нещо, което може да прозвучи като нестабилност, това се отразява винаги в чужбина", допълни той.

Затова трябвало да има поглед и навън, за инвестициите, защото "капиталът търси спокойствие, предсказуемост и система, която да е изрядна".

Сакскобургготски смята, че политиците не трябва да гледат на нещата в момента и на парче, когато новината е топла, а да се гледат в перспектива и да преценят ходовете си.

"Винаги трябва да се гледа в по-общ план", препоръча той.

Иначе е убеден, че предсрочните избори са съвсем нормална практика и в момента има вероятност за такива във Великобритания, в Испания. Според него това е част от демократичните процеси.

Експремиерът обаче смята, че е за предпочитане е мандатите да са си цели и макар че обясни, че няма да дава себе си за пример, констатира, че неговото правителство и това на Сергей Станишев, а преди това и на Иван Костов, са изкарали пълни мандати.

Той смята, че след края на кабинета "Станишев"  има премиер, който повтаря мандата си, което не се е случвало в най-новата ни история.

Сакскобурготтски валидира днес марка с лика на баща си Борис III по повод 100 г. от възкачванито му на престола. Заедно с него печатът натиснаха транспортният министър Росен Желязков, шефът на пощите Деян Дънешки и шефът на Съюза на филателистите Спас Панчев.

"Важното е да се помни историята, да се гордеем с нея и да я уважаваме. Често съм го казвал, макар да оставам глас в пустинята, че ако нямаме ясна представа за миналото си или го изопачаване според предпочитания и убеждения, трудно е да мислим за бъдещето, защото няма на какво да се опрем", коментира Сакскобургготски.

Той се радвал, че се отдава внимание така на ролята на цар Борис III, за да можело младите поколения да имат самочувствието, че е имало монархия в България.

"Наследих баща си през 1943 г. и миналата седмица, на банкета на кралица Елизабет си дадох сметка, че съм ветеранът на Европа", разказа още Симеон и допълни, че е бил сложен да седне вдясно от кралицата, защото бил най-стария по чин и така го подредил протокола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase