Снимка: БТА

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов предизвика коментари от представители на всички политически сили, които очертаха различни варианти за овакантения му пост. В петък Симеонов лично обяви, че се оттегля след близо едномесечни протести на майки на деца с увреждания заради негово изказване.

Протестът на майките беше прихванат и от политически партии - БСП и ДПС, а вицепремиерът хвърли оставка, за да не бъде "воденичен камък" за кабинета.

Още по темата
Премиерът ще внесе оставката в парламента заедно с новото име за поста. То трябва да бъде излъчено от квотата на "Обединени патриоти", каквото е коалиционното споразумение, обясни шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Красимир Каракачанов обяви вчера, че Патриотите вероятно ще предложат друг свой вицепремиер, но името му е въпрос на обсъждане в коалицията. Това е и най-реалистичният сценарий.

"Най-вероятно ще предложим нов вицепремиер, но кой ще бъде той е въпрос на обсъждане. Това не е пост, който трябва да определя аз или ВМРО. Ще чакаме Валери Симеонов да предложи нещо или да бъде обсъдено в коалицията", заяви Каракачанов.

Той добави, че се очаква обсъждането да стане другата седмица - след приемането на оставката на Симеонов в парламента.

Нов човек на НФСБ или надпартийно име

Ако Валери Симеонов настоява негов човек да стане вице, това може да е зам.-шефът на НФСБ Борис Ячев, предположиха депутати. Сред спряганите имена е и зам.-шефът на парламента Явор Нотев, но той е от "Атака".

Сидеров пък се обяви за надпартийна кандидатура.

В стола на Симеонов сяда Волен Сидеров

Според този вариант лидерът на "Атака" може да влезе в правителството като вицепремиер, а Симеонов да оглави групата на депутатите от "Обединени патриоти", пише "24 часа". Това е малко възможен сценарий предвид "замръзналите" отношения между двамата.

Вчера Сидеров заяви, че не вижда затруднение да работи със Симеонов. Но допусна възможността да се повдигне отново въпросът за нов председател на групата, тъй като от НФСБ отдавна му искат оставката.

Ако обаче се стигне до подобен вариант, това ще доведе и до трус в правителството. По силата на коалиционното споразумение "Обединени патриоти" имат четирима представители в кабинета: ВМРО и НФСБ са с вицепремиери - Каракачанов, който е и министър на отбраната, и Симеонов, който е без портфейл, а "Атака" излъчи от своята квота министрите на икономиката Емил Караиванов и на екологията Нено Димов. Стане ли Сидеров вице, НФСБ ще трябва да получи министерски постове, което ще доведе до частичен ремонт на правителството.

Вицепремиерският пост на Симеонов се закрива

Публично тази теза бе лансирана от лидера на "Атака", който попита защо трябва да има втори вицепремиер от патриотите. Той е без портфейл, нищо няма да се провали и да се срине, коментира Сидеров.

Каракачанов също си отива, ново разпределение на постовете

Това е вариант, който изглежда най-малко вероятен. Той може да се развие само ако бъде удовлетворено искането на Сидеров за оставка и на Каракачанов. Няма индикации тва да се случи, а и самият Каракачанов заяви, че не приема призиви за оставка през медиите. Той заподозря, че зад атаките на Сидеров стоят мераците му да оглави евролистата на ОП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase