Снимка: Булфото

Вицепремиерът Валери Симеонов хвърли оставка преди минутки. Той е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов.

Оставката на вицепремиера идва след няколко седмици протести, предизвикани от изказването на Симеонов, с което той нарече протестиращите майки на деца с увреждания "кресливи жени" с "уж болни деца".

Още по темата

"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях", бяха точните думи на Валери Симеонов.

Решението за оставката му е взето от коалицията "Обединени патриоти". Цял следобед лидерите Красимир Каракачанов - на ВМРО, Волен Сидеров - на "Атака" и самият Валери Симеонов - на НФСБ, са заседавали по темата.

Валери Симеонов е роден 14 март 1955 г. в град Долни чифлик, област Варна в семейство на Симеон Балевски, военен (запасен полковник от армията) и учителка.

Завършва електроинженерство във ВМЕИ – София. Започва работа по разпределение като помощник технически ръководител в "Трансстрой", след това работи в отдела по реконструкции на Летище Бургас и в кораборемонтния завод "Драгни Недев".

Синдикален лидер на КТ "Подкрепа, един от основателите на СДС – Бургас.

През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс Меден рудник.

След местните избори през 2007 г. е избран от листата на партия "Атака" за председател на общинския съвет в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, като става председател на общинския съвет.

През януари 2009 г. подава оставката си, заради гласуваното от мнозинството общински съветници решение да бъде изградена джамия в ж.к. Меден Рудник.

През ноември 2009 г. заедно с още 10 съветника от "Атака" напуска партията, те посочват че "не припознават в действията на парламентарната група на Атака двадесетте принципа и цели на партията, заради които те са влезли в местната власт". Оттогава прекъсва и контактите си със своя кумец Волен Сидеров.

На 17 май 2011 г. е сред тримата учредители на политическа партия "Национален фронт за спасение на България". През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител, съответно от листите на Патриотичен фронт и Обединени патриоти. Председател на ПГ на "Патриотичен фронт" в 43 Народно събрание.

На 10 юни 2016 г., след седем години пауза, Валери Симеонов се среща с Волен Сидеров за сближаване на позициите и заедно с ВМРО-БНД  участват с за обща кандидатура на трите партии за президентските избори през 2016 г.

На 4 май 2017 г. е избран за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика в третото правителство на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase