Снимка: Reuters

Депутатите ще се возят вече не само на Мерцедеси и БВМ-та, но и на модерните напоследък хибриди.

На сайта на Народното събрание е публикувана обществена поръчка закупуването на три броя plug-in хибридни електрически коли.

За еко колите парламентът е готов да брои 162 500 лева без ДДС.

Най-общо, плъг-ин хибридите (съкращавани като PHEV) са хибридни автомобили, чиято батерия може да се зарежда от електрическата мрежа.

Те не се ограничават само с леките коли - има плъг-ин могоциклети, автобуси, камиони, влакове и дори плъг-ин бронетранспортьор.

Също като обикновените хибриди, и те могат да са три основни типа. При серийните хибриди задвижването е изцяло от електромотор, а двигателят с вътрешно горене захранва генератор, който произвежда електричество=

Паралелните хибриди могат едновременно да се задвижват от два агрегата - с вътрешно горене и електрически. И накрая има комбинирани, или серийно-паралелни хибриди, които могат да действат и по двата начина.

Само преди месец стана ясно, че парламентът ще похарчи 100 000 лева за застраховки на автопарка си за следващата година.

Освен задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в тази сума е включено и "Каско", която да покрива всички видове рискове за общо 102 коли, ползвани от законотворците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase