Снимка: Bulgaria ON AIR

Ветото на президента Румен Радев едва ли ще доведе до забавяне на бюджета за следващата година, управляващите ще вземат мерки, тъй като е в техен интерес да спазят срока. По-важното обаче е народните представители да си свършат качествено работата както с данъците, така и със самия бюджет, коментира в студиото на "България сутрин" бившият министър на финансите проф. Христина Вучева.

Още по темата

Вчера държавният глава наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, приет на 7 ноември. Радев изразява несъгласие с разпоредбите, с които се въвежда нов екокомпонент в данъка за колите, отлага се прилагането на формулата "замърсителят плаща" при определянето на таксата смет, повишава се местният данък за сгради в курортните общини и се дава по-голяма свобода за уволнения в агенция "Митници".

Част от оспорените от държавния глава текстове са изменения в други закони, прокарани с преходни и заключителни разпоредби и са внесени от депутати текстове между първо и второ четене без икономическа обосновка и без обществено обсъждане.

Икономистът Гарабед Минасян пък отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че има твърде много неща, които оставали зад кадър.

"Наред с всички хубави неща, които се споменават, като най-голям бюджет или пък най-много пари за нещо друго, никой не отбелязва, че дистанцията между България и Европейския съюз все повече се увеличава", каза той.

Минасян допълни още, че неравенството между богати и бедни у нас е най-голямо в целия ЕС и за съжаление продължава да расте.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase