Снимка: Булфото

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини БСП в подклаждане на протестите в цялата страна и защити правителството, което нямало нищо общо с формирането на цените на дизела и бензина.

"Високите цени на горивата зависят ли от българското правителство? Колко беше цената на горивата през ноември месец 2013 г.? Тогава минималната работна заплата е била 310 лв, а сега е 510 лв.", попита той и допълни: "С тази цена на горивото от 2013 г. е можело да си купиш много по-малки количества гориво, но днес с 510 лв. минимална заплата, можеш да си купиш повече. БСП категорично стои зад тези протести. Има и други политически формации извън парламента, които искат предсрочни парламентарни избори. Има и немалка част от хората, които се самоорганизират. Има определена организация и тя е много ясна. На срещата между БСП и Корнелия Нинова с техните кметове са имали следните послания - 11-ти идва - да ги изметем, можем да предизвикаме избори, искаме предсрочни избори и т.н.", посочи Цветанов пред bTV.

Шефът на депутатите от ГЕРБ не пропусна да коментира и изказването на Румен Радев: "Президентът прави такива внушения, които не му правят чест. В цяла Европа се ограничава дизеловото гориво и автомобилите с такова. Това означава, че всички тези автомобили ще дойдат в България. Този законопроект, който президентът Радев коментира подсказва неподготвеност и непознаване на начина, по който се гласуват законите в България. Този законопроект е въпрос, който се поставя от пет години. Той е пуснат за обществено обсъждане от 30 август. Къде беше президентът да коментира тогава?", попита Цветанов.

По думите му един президент да си позволи подобно невежество означава, че той просто е вън от реалната ситуация в страната.

"Той ще защити ли тези, които горят в кварталите парцали, дрехи и гуми? Столичната община подмени автопарка на всички автобуси, които в момента са екологични чисти, те правят всичко възможно да ограничат твърдите прахови частици. Няма битка с президента, има спор. Аз смятам, че в спора трябва да се ражда истината. В момента една част от гражданите ще останат с него, а другата част - не. Президентът тика държавата към предсрочни избори, за да може да си направи служебен кабинет и да взима еднолични решения", настоя Цветанов.

Той отново обясни, че "Гражданската отговорност" ще се вдигне минимално за старите автомобили и цени от порядъка на 1000 лева са нереални.

"Ние затова правим политики. Обявяването на 1000 лева застраховка не отговаря на истината, нито за предстоящата година някой предвижда да има такива полици на пазара. Когато казваме увеличение на данъка на автомобилите, става въпрос за среден клас, който е достатъчно стар и говорим за от 6 - 8 до 10 лева. Разберете, че 1 лев на месец или 80 ст. не са от значение дали ще бъдат платени, но нека все пак се придържаме към някакви мерки и да даваме възможност да се правят политики от държавата и местната власт на база постъпленията от тези данъци", настоя Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase