Снимка: Архив, БТА

Протестите са демократично право и те възвръщат и надеждите и достойнството на българите като граждани и затова вече са закономерни, каза президентът Румен Радев пред журналисти в Карлово.

Още по темата

Според него властта всъщност наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори. Той уточни, че "гласът на гражданите, техните болки, техните тревоги не се чуват и някак си недостигат до управляващите".

Според него властта губи сензорите си, усещането за проблемите на хората и ако няма чуваемост, ако няма съответни мерки, ако продължават изявления арогантни и цинични, ако продължава неразбирането на проблемите на хората - закономерно е тези протести да продължават.

Той не коментира дали протестите са политически режисирани, но добави "че никой не може да изкара хората насила на улицата".

Според него оставката в момент на растящи цени, на инфлация, увеличаваща се престъпност не е решение, а абдикация от отговорност. Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягство от проблемите поставя морална преграда пред амбицията да искаш властта отново, каза още Радев и добави: "Очаквам правителството и Народното събрание да посочат изход от тази ситуация".

На въпрос как ще коментира изказване на Цветан Цветанов, че не е обединител, а разединител на нацията президентът отговори: "Обединител не мога да ставам на неправдата, обединител не мога ставам на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки, притеснения и надежди и ако някой не е разбрал това - си е негов проблем".

Днес президентът и главнокомандващ на българската армия Румен Радев посети 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Той прие строя на почетните роти на бригадата и се запозна с въоръжението и техниката, с която военнослужещите изпълняват задачите си. Във военното формирование бяха и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.

Срещата в Карлово е по повод предстоящия празник на Сухопътни войски - 19 ноември и 100 години от края на Първата световна война, за което президентът положи цветя пред паметника на загиналите във войните.

На срещата си с него военнослужещите са поставили въпроси свързани не само със социални и битови проблеми. Те мислят за бъдещето на България и техните проблеми са в насоката как да станат по-добри в своята дейност, да придобиват нови и съвременни способности, уточни президентът. По думите му проблемите са комплексни и искат един всеобхватен подход за тяхното решаване.

Според Радев най-тежкият проблем в Българската армия е недокомплектът на личния й състав, който може, по думите му "да има изключително негативен ефект върху нашата система за национална сигурност". Мерките са комплексни и освен социалните са необходими и условия за водене на пълноценна подготовка, нова техника, нови способности и мотивация на хората, обобщи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase