Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националният съвет на БСП единодушно подкрепи предложението на председателя на партията Корнелия Нинова за декларация в защита на червените депутати, поискали проверка на качеството на пътищата в страната.

По-рано тази седмица депутати от "БСП за България" внесоха искане в АПИ да бъде извършена независима техническа експертиза на магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", Околовръстния път на София и пътя Видин-Кулата.

Още по темата

В отговор от Камарата на строителите в България поискаха оставките на Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертизата. Според тях по този начин се уврежда авторитета и доброто име на бранша и се създава внушението, че от българските магистрали се краде.

От Камарата на строителите се заканиха и че ако не бъдат взети мерки, ще предприемат стъпки към граждански протести и няма да позволят на депутати, уронващи престижа на бранша, да влязат в сградата на Народното събрание. 

Днес в декларацията НС на БСП се обръща към институциите и гражданите на републиката с настояване да проявят активност за опазването на основните граждански и човешки права, залегнали в българската Конституция.

"Опитите за ограничаването на правата на опозиционните народни представители започват да придобиват системен характер, изразяващ се в действия на парламентарното мнозинство, основани изцяло върху политическата целесъобразност, без да се съобразяват с основния закон на държавата", посочват социалистите.

От партията посочват, че в декларация на Камарата на строителите в България са били заплашени народните представители Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов заради изказани от тях мнения и предприети действия. НС на БСП и ПГ на "БСП за България" ясно заявяват своята подкрепа за колегите си, като разширяват подкрепата на искането им до Агенция "Пътна инфраструктура" с подписите на цялата парламентарна група, се казва още в декларацията на социалистите.

От БСП се обръщат към съдебната власт и отбелязват, че "снемането на имунитет на народен представител не бива да се превръща в обикновена стандартна процедура, която дава възможност за всеки формален повод народните представители да бъдат подлагани на натиск с прикрити, но и доста прозрачни политически намерения".

НС на БСП смята да запознае с текста на декларацията Европейската комисия и Съвета на Европа.

На пленума на червените днес Националният съвен на БСП реши и да се проведе конгрес на 26 януари 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase