Снимка: Булфото

Бонуси са раздадени не само в Агенцията по вписванията, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред Дарик радио.

"Във вчерашната нарочна пресконференция информирахме представителите на медиите, че съгласно действащата наредба за възнаграждение на служителите в държавните администрации, която е в сила от 2012 г., е предвидено нормативно възможността във всички администрации. Искам да заявя - бонуси са раздадени не само в Агенцията по вписванията“, коментира Цачева.

Още по темата

По думите й това е нормативен акт, който се отнася за всички администрации, но е разбираемо защо Агенцията е във фокуса на вниманието с оглед безпрецедентния срив, който се случи това лято в Търговския регистър.

"Важно е да се знае и още едно число, че средномесечната сума на възнагражденията за всички тези служители в нея е над 815 000 лв. Това не са суми, които се раздават процентно на равно по всичко. Действително сривът на Търговския регистър доведе до затруднения в цялостния стопански живот в страната. Нямаме загубена информация или заведени дела. Вярно е, че по време на кризата в Търговския регистър други три регистъра работиха. Назначила съм проверка от Инспектората на Министерството на правосъдието със задача да провери дали има нарушения на наредбата и на вътрешните правила при определяне на бонусите“, допълни тя.

Цачева обаче подчерта, че тя в роята си на министър на правосъдието няма отношение нито към определянето на лицат, които получават финансови награди, нито към размерите на тези бонуси.

"За нуждите на регистрите има предвидени средства и за календарната 2018 г., и допълнително за цялото Министерство 2,5 млн. лв. за бюджета за 2019 г., които по-голямата част са за Агенцията по вписванията. Много ми се иска да заявя, че няма да спре Търговския регистър, но се работи с техника. Няма вече опашки в Агенцията по вписванията. Създадена е организация, така че да няма затруднения за бизнеса“, каза още Цачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase