Рекорден брой депутати със свалени или поискани имунитети има в 44 - тото Народно събрание. От днес те вече са 11. Засега никой от атакуваните днес шестима народни представители от ГЕРБ, БСП и "Воля" не смята да напуска парламента. Така четирима от разследваните – Пламен Христов, Елена Йончева, Георги Михайлов и Борис Кърчев доброволно ще останат без защита. Веселин Марешки и Кръстина Таскова още не са решили дали решението за техните имунитети да не остане на пленарна зала. Според закона пък, ако депутат не се откаже сам от имунитета си, искането на прокуратурата се гласува в пленарна зала от народните представители.

Политологът доц. Стойчо Стойчев и журналистът Евгени Петров се обединиха около мнението, че идват избори и прокуратурата се е активизирала и според тях това искане на имунитети е именно част от тази активност, която включва и акциите срещу олигарси от последните месеци.

Още по темата

Двамата бяха категорични, че има и още много депутати в сегашното Народно събрание, които трябва да се притесняват от прокуратурата, а доц. Стойчо Стойчев беше категоричен, че има хора, които не е добре да стават депутати.

"Това зависи от хората, които подбират кандидатите - това са политическите партии. След като политическата партия е издигнала тези кандидати на листи, тя гарантира със своята политическа репутация и критерии за почтеност за тези хора. След като след това се окаже, че те са извършвали престъпления, вече опираме до това как действително политическите партии подбират кандидатите", подчерта политологът в студиото на "Денят ON AIR".

Доц. Стойчо Стойчев беше категоричен, че отговорност трябва да се носи от най-висшия етаж на партиите, защото именно лидерите имат последната дума по кандидатурите. Политологът наблегна и на факта, че качеството на парламентарният елит в последните години доста е паднало.

Евгени Петров пък настоя, че политическа отговорност може да се носи по време на изборите, колкото и по думите му това да е банално.

"Политическа отговорност се поема или се носи от изпълнителната власт, може и от законодателната, ако някой много сгафи, но самата оценка за партия и коалиция си проличава на изборите", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Двамата коментираха и евентуални предсрочни парламентарни избори у нас. Доц. Стойчо Стойчев беше категоричен, че вицепремиерът Валери Симеонов се е самозабравил, от което произтичат и всички проблеми на управляващата коалиция.

Евгени Петров пък коментира ситуацията със социологическите проучвания, която показва как 80% искат Симеонов да подаде оставка, но в същото време над 50% не искат нови избори. Петров допълни още, че не е хубаво постоянно да се говори за липсата на алтернатива, а политологът доц. Стойчо Стойчев пък обясни, че в парламента няма как да бъдат предизвикани такива предсрочни избори, а отвън общественото недоволство е прекалено разделено и ако се обедини през зимата, може и да се стигне до преждевременен парламентарен вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase