Снимка: БТА

С решение на правителството Петър Харалампиев е освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Длъжността временно ще бъде изпълнявана от заместник-председателя на Агенцията Димитър Владимиров до определянето на нов титуляр, съобщиха от Министерския съвет.

Правителственото решение, предложено от министър-председателя Бойко Борисов, е прието неприсъствено.

Още по темата

Миналата седмица спецпрокуратурата проведе акция срещу корупционните практики в Агенцията. Сигналът, по който започнало разследването, бил за издавани паспорти за български произход срещу хиляди евро.

По думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев това е сред най-сериозните случай на корупция и без аналог в най-новата ни история.

Според прокуратурата схемата работела от юли миналата година. Ръководител на престъпната група е бил председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев. В ареста освен него останаха и главният секретар Красимир Томов, както и двама посредници.

Сумата срещу които се продавали паспортите варирала между 5 и 8 хиляди евро, а до ръководството стигали по 1000-1500 евро.

Харалампиев е обвинен за шест случая. Взел веднъж 5000 евро, а след това и няколко случая по 350 евро. Парите са давани директно в кабинетите в ДАБЧ.

Разследващите все още не знаят дали схемата е наследена от предишно ръководство.

Заместник-председателят, който от днес оглави агенцията, Димитър Владимиров е знаел за схемата, опитвал се да се противопостави, но участниците в групата се опитвали да го заобиколят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase