Снимка: архив Reuters

НЗОК изцяло ще обезпечава дейностите, извършвани до сега от Комисията за лечение в чужбина и от Център "Фонд за лечение на деца", като средствата за лечението на българските граждани, деца и възрастни, в чужбина по никакъв начин няма да бъдат намалени. Тези разходи ще бъдат преведени в пълен размер на НЗОК с трансфер от държавния бюджет, те са целеви и не могат да се използват за нищо друго.

"Средствата за лечение няма да бъдат намалявани, ще се превеждат на Здравната каса от бюджета и не могат да бъдат използвани за нищо друго", увери заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

"И към настоящия момент на практика формулярите на всички деца минават през НЗОК, но логистиката е в полето на дейност на ЦФЛД. И сега Касата е контактната точка на страната ни, която отговаря за комуникацията с чуждите здравноосигурителни фондове. В Касата ще бъде обособена отделна административна структура, която да се занимава с тези случаи, като ще бъде използван и целия кадрови потенциал на Фонда", посочи Начева.

Още по темата

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев коментира и заложената идея лекарите да могат свободно да избират терапия на пациентите, без лечението им да причини преразход в бюджета на Касата.

Това ще важи за лекарствата по протокол и за новорегистрираните медикаменти и няма да има отношение към прилагането на онкомедикаментите в болничната помощ.

"По този начин осигуряваме достъп на българските пациенти до всички медикаменти, които производителят предлага на българския пазар, като паралелно с това гарантираме предвидимост на разходите", посочи д-р Дечев.

Промените предвиждат създаването на Агенция за медицински надзор, която ще е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерството на здравеопазването. Целта е всички административни режими, свързани с регистрация или разрешаване за извършване на лечебна дейност  на всички болници, както и на всички видове дейност, осъществявана от тях, да се извършва от един държавен орган, който да упражнява и контрола.

"Парламентът и всички политически сили поискаха от нас бързи реформи в системата, средствата да се разходват по-ефективно и прозрачно. Затова предлагаме промени в поредица закони", посочи зам.-здравният министър.

През 2019 г. общите разходи  за здравеопазване са в размер на 5 256 700, 0 хил. лв. или 4,5% от БВП, като ръстът на средствата е 545 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase