Снимка: БТА

Държавата много ясно е показала политическата воля да се бори с корупцията със случая с Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/. Така коментира Цветан Цветанов скандала с Петър Харалампиев и исканата от ДПС оставка на Валери Симеонов заради случая.

"И Каракачанов, и Симеонов са били за това институциите да си свършат работата и всички тези сигнали за корупция да бъдат проверени. Има много ясно изразена политическа воля. Когато един вицепремиер не осуетява и подкрепя институциите да си свършат работата, смятате ли че това политическо дезертиране от проблема?", запита шефът на ПГ на ГЕРБ.

Още по темата

Той настоя и че нямат различия с коалиционните си партньори от "Обединени патриоти" по темата.

"Нямаме никакви различия държавата да изпълни своя ангажимент и да покажем, че държавата е по-силна от всеки, който иска да уронва нейния престиж", отсече Цветанов.

Той коментира и трудното събиране на кворум и закъснението с близо час на старта на днешното пленарно заседание, след като от БСП и ДПС не се регистрираха в залата. По думите му осигуряването на кворум може да се подобри с дисциплиниращи мерки.

"Разбира се, че говорим за предизвикателство и съм убеден, че с дисциплиниращите мерки ще можем да бъдем много по-консолидирани в парламентарните групи, които формираме парламентарното мнозинство. Надявам се, че все пак анжажиментът ще го изпълним и ще успеем да приемем важните закони", каза Цветанов.

Шефът на ПГ на ГЕРБ обясни и че някои от депутатите отсъстват по здравословни или лични причини, или пък са в командировки. С дисциплиниращите мерки обаче щели да ограничат отсъствията по лични причини.

"Има командировки, болнични, лични причини. Това са неща, които трябва да подобрим, за да могат колегите да присъстват, но понякога има и чисто човешки елемент, където не можем да бъдем толкова сурови, а трябва да бъдем хора преди всичко", заключи Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase