Снимка: Bulgaria ON AIR

"Истина е, че в този бюджет има някакви стъпки напред, но той е базиран на същата философия, с която са правени и другите бюджети, само че в кутийките има заложени други числа". Така президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира в "Денят ON AIR" изказването на премиера Бойко Борисов, че бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните, които са правени от началото на прехода.

Още по темата
Министерският съвет прие държавния бюджет на извънредно заседание в неделя. До края на месеца проектът трябва да влезе в парламента.

Манолов обясни, че излишъците се получават, като се залагат занижени приходи и към тях се равняват разходите в някакво съотношение, а тази година то е 35%, което е изключително ниско. По неговите думи това е политика, която се следва около бюджетите от около 1997 година. Той допълни още, че бюджетни излишъци се формират и от нереализирани разходи, така че с тези неща не бива да се хвали някой.

По неговите думи няма промяна в политиката - продължава минималният доход да се облага с данъци, продължават най-бедните хора в България да плащат за всичко.

Относно предвидените реформи в законите за хора с увреждания президентът на КТ "Подкрепа" коментира, че средствата са се появили, за да обезпечат финансово самите закони, но това не е решение на въпроса. Според него, каквито и средства да бъдат отпуснати, никога няма да бъдат достатъчни.

Димитър Манолев коментира и отделените 490 млн. лева за промени в здравеопазването.

"Там трябва да се преосмислят отношенията към начина, по който се финансира здравеопазването, болниците, клиничните пътеки. Оказва се, че системата, каквато е сега, не работи", коментира Манолов пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че БСП не са се срещали със синдикатите, за да им представят създадения от тях алтернативен бюджет.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase