Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Оставка на правителството и предсрочни избори поиска ДПС след заседанието на Централния съвет на партията.

"Призоваваме всички национално отговорни партии и държавни органи да се ангажират със защитата на демокрацията и държавността", каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Оценката на движението е, че популисто-националистическото управление на страната е пълен провал, а ГЕРБ не само са включили националистите във властта, но и чрез тяхната легитимация са се опитали да си създадат алиби за провала на управлението на този кабинет.

Според Карадайъ това е довело до пълен колапс на изпълнителната власт и до политическа криза, като основната отговорност за това е на ГЕРБ, настоя той.

Така че рисковете за стабилността на страната, демокрацията и държавността изискват отговорни и бързи действия в името на бъдещето.

"Това управление е вредно за страната и всички национално отговорни партии трябва да обединят усилията си за решителни действия за прекратяване на заплахите за демокрацията и държавността", каза още Карадайъ.

По думите му мирът, стабилността, демокрацията и държавността трябва да бъдат защитени.

"Българското общество осъзнава, че между декларираните намерения на властта и реалностите има огромна разлика – че бедността расте, а омразата и агресията са навсякъде. Правата и свободите на българските граждани и на уязвимите групи от обществото не просто не са гарантирани, те се нарушават от най-високо място. Скоро всички български граждани ще поискат промяна. Тя е неизбежна. Всяка забава ще доведе до още по-тежки последици и всички ние ще платим много висока цена", заяви лидерът на ДПС.

Според него има различни изходи - или оставка на един вицепремиер, или оставка на цялото правителство, или позорът е за всички, за цялата страна.

"Предсрочни избори в тази ситуация са неизбежни", категоричен бе Карадайъ.

"Въпросът е какво се случва в държавата. Не споделяме философията стани да седна. Какво като ще има ново правителство в рамките на тази НС или ново след избори, ако ще се случва същото в страната", попита той.

Според него алтернативата не била в персоните, а в същността на развитие на страната, в ясната програма за ускорено развитие на страната.

"Скоро всички български граждани ще поискат промяна. Промяната е неибежна. Всяка забава ще доведе до още по-тежки последици и ние ще платим по-висока цена", каза още Карадайъ и се обърна към партиите с доказана привързаност към европейските ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар