Снимка: flickr

До 5 години затвор за преследване и упражняване на системен психически тормоз в семейството. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, които целят да намалят агресията и домашното насилие.

С текстовете се инкриминират престъпленията срещу личността, засягащи физическата неприкосновеност в условията на домашно насилие. Инкриминират се системното психическо насилие и системното преследване.

Промените предвиждат наказанията за тези престъпления да бъдат до 1 г. лишаване от свобода или пробация. Ако те са извършени обаче в условията на домашно насилие, наказанието става до 5 г.

Още по темата

"Домашното насилие като обективна предпоставка е условие за по-тежка наказуемост на тези две деяния - психически тормоз и преследване. Психическият тормоз не може да се види така и да се дефинира, но оставя трайна следа в личността на жертвата", обясни шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева лично се ангажира с промените и защитата на жертвите на домашното насилие.

"Да загърбим политическите си пристрастия и наистина да направим така, че да намалим домашното насилие над жени. Подобен закон не бива да бъде политизиран, той носи имената на много жени", каза Караянчева.

Тя настоя и че са необходими драконовски мерки, с които да се "елиминира тази епидемия".

"Отдавна загубих илюзията, че подобни престъпления могат да бъдат спрени с говорене. Време е законодателят да говори, държавата да извади сопата", заключи шефката на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase