"Всяка фраза в политиката тежи, тя носи своите последствия. Валери Симеонов не владее политическия инструментариум. Знаете, политик и банкер се убиват с вестник", коментира политологът Цветанка Андреева нестихващите протести на майките на деца с увреждания, които бяха наречени "кресливи майки на уж болни деца" от вицепремиера.
 
Тя подчерта, че когато обидиш група, която и без това е в тежко положение, настройваш цялото общество срещу себе си. Андреева отбеляза още, че исканията на майките са социални и е много логично да бъдат подкрепени от левите партии, но попита дали Корнелия Нинова и Мая Манолова не си правят личен пиар, подкрепяйки протестиращите.

Още по темата

"Става цинично, когато заиграваш с трагедията на тези хора. Ако оставката на Валери Симеонов доведе до решаване на пролема на майките, всички ще бъдем "за". Протестът и репликата му ще стане клеймо за това правителство", продължи политологът в "България сутрин".

"Не може да позволим националистите да ни вкарват от цирк в цирк", настоя Андреева.

Според журналиста Недялко Недялков въпросът е "дали това е реален повод да се хаби толкова гражданска енергия, за да падне главата на един вицепремиер".

"Валери Симеонов може да си отиде още днес. И къде ще е отиде той? Да гледа болната си майка, тежък инвалид от 20 години. Тези болни и нещастни деца се използват като знаме и жив щит от 10-15 майки, за да обладят една политическа кауза", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Недялков е на мнение, че фразата "кресливи майки на уж болни деца" е извадена от контекста. Според журналиста бизнесът не е застанал персонално зад вицепремиера, а има възражения срещу разпределението на квотния принцип за наемане на работа на хора с увреждания.

"Дълбочината на проблема е, че имаме тежко задкулисие. Румен Радев опита да направи плаващ преврат", каза още Недялко Недялков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase