Снимка: БТА

България не само заседна на дъното на Европа, но значително изостана от бившите социалистически държави. Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Според него по ключови показатели като доходи, бедност, корупция, престъпност, неравенство и свобода на словото се нареждаме до страни "от субсахарска Африка" и все по-трудно се вписваме в европейския пейзаж.

"На практика България проигра голяма част от възможностите, които предлага членството в ЕС", подчерта президентът, пише "24 часа".

Президентът посочи, че има два модела на институции - едните с широко участие на гражданите в тях, а другите - изключващи ги. По думите му при първите е налице просперитет, ефективна организация на труда и забогатяване на хората, а при вторите - упадък, бедност, слаба държава и източване на публични средства.

Още по темата

"Сами може да прецените къде е страната ни. Нашите институции закърняват, а гражданският контрол над тях е неефективен. Разделението на властите драстично се нарушава", каза Румен Радев. Според него "единственият изход за излизане от блатото, в което сме затънали от години", е радикална промяна на политическата среда у нас и решаване на въпроса кой да упражнява властта. Президентът смята, че трябва да се разшири участието на гражданите в управлението.

"В институциите да влязат високо образованите и достойните, а не послушните, защото един от големите ни проблеми е опростачването на политическия живот", посочи Румен Радев. Той призова студентите към активна позиция.

"Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи не е достатъчен. Трябва непримиримост срещу цинизма и опростачването", каза президентът. Той отбягна конкретен отговор на въпрос на студент дали е време за президентска република.

"Ще проличи от това, дали сегашната политическа класа решава проблемите на страната. Ако е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна", обясни държавният глава.

Румен Радев не даде и ясен отговор дали възнамерява да направи партия. Думите му бяха, че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяване на демократичните принципи, справедливостта и законността.

"Европейските фондове са необходими, но в същото време, ако няма ефективен контрол, могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж", заяви Радев в отговор на студент.

Президентът добави, че при срещи с бизнесмени те му признавали за опасността средствата им да отиват в търсене на подходящ човек за осигуряване на обществена поръчка, вместо за инвестиции. Румен Радев се съгласи със студентката Алин Бикова, че у нас някои престъпници не получават наказание.

"Безнаказаността не е само за тях, а и финансова, и всякаква друга", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase