Архив: Булфото

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат за управление към Здравната каса, както и да бъде създаден нов орган – Агенция по медицински одит, който ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит, за да се изразходват по-ефективно средствата от бюджета на Касата.

За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерство на здравеопазването към новата мегаагенция, съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева, цитирана от БНР.

Още по темата

"Целта е по-ефективно използване на средствата и по-добро качество за лечението на пациентите както на възрастните, така и на децата".

Мярката е залегнала като част от реформите, които ще предприеме ресорният министър Кирил Ананиев, заедно с обединяването на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Пациентски организации вече коментираха, че "този експеримент с болните деца" не трябва да се прави сега. Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година. В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага догодина.

Средствата ще бъдат използвани за погасяване на задълженията към чужди фондове, които до момента възлизат на 320 милиона лева. За целта от Министерство на здравеопазването ще бъде преведен трансфер в размер на 16 милиона лева.

Проектобюджетът предвижда и увеличаване на средствата в извънболничната помощ, с които ще се дадат повече направления за профилактика на майчиното здравеопазване и на повече изследвания в областта на скъпоструващата образна диагностика.

Общата сума на бюджета на Здравната каса за 2019-а по проектобюджет възлиза на 4,35 милиарда лева.

Промените предстои да се обсъждат от Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерския съвет, след което да се гласуват в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase