Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Червената шефка Корнелия Нинова се срещна с пенсионерските организации и пресметна, че преизчислението на пенсиите ще струва на бюджета за следващата година над 1 млрд. лв.

Още по темата

Според нея управляващите ще оправдаят отказа си да вдигнат парите на всички възрастни хора с липсата на пари, но това не било така.

"Пари има и доказателство са последните няколко години, когато лично премиерът Бойко Борисов харчи извън бюджетни, по негово усмотрение, средства над 1,5 млрд. Пари има, важно е какви приоритети си поставя един политик, една партия за изразходването на тези пари. За нас грижата за възрастните хора е един от основните приоритети", каза Нинова.

Тя отрече БСП да стои зад протеста на пенсионерите, които се проведе вчера пред Министерския съвет.

"С действия сме доказали, че ние стоим зад тази политика и зад тези отношения на възрастните хора", отсече тя.

Според нея решението на проблемите на пенсионерите трябва да стане с приемането на Закона за възрастните хора, какъвто е написала левицата.

Валентина Николова, председател на Съюза на пенсионерите-2004 г., призова всички пенсионерски организации и пенсионерски структури да застанат за исканията за преизчисляване на пенсиите, за Закон за възрастните хора, който досега е предлаган пет пъти и е отхвърлян дори след първо четене.

"От 12 години се опитваме да променим статута на българския пенисонер, оказа се много тежка процедура", допълни още тя.

Националният координатор на "Социална солидарност" и председател на Националния пенсионерски съвет Венелин Новаков увери, че протестът на възрастните хора не е политически ориентиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase