Снимка: Dnes.bg

Социалният министър Бисер Петков даде да се разбере, че предвижданите увеличения на пенсиите за догодина са възможните и други няма да има.

Коментарът му е по повод протеста на пенсионерите пред сградата на Министерския съвет. Сред исканията на възрастните хора е ръст на минималната пенсия, която да стане 55% от минималната заплата.

Още по темата

Петков коментира, че вече са направени стъпки за увеличение и ако преди година минималната пенсия е било около 160 лв., от 1 юли 2019 г. ще е към 220 лв.

По думите му, ако увеличението стигне 308 лв., колкото искат пенсионерите, ще се получи дисбаланс в цялата система.

"И сега голяма част от пенсиите са на минимален размер, а това, което правителството прави, е за ежегодно индексиране на всички пенсии", посочи министърът.

По думите му общо планираните разходи за пенсии за следващата година приближават границата от 10 млрд. лева и са повече с 500 млн. лв. от тези за настоящата година

Водим разговор с организациите на пенсионерите, вслушваме се и се опитваме реалистичните искания да бъдат удовлетворени, обобщи Бисер Петков.

Той съобщи, че правителството е приело промените в Закона за хората с увреждания, които вчера обсъди НСТС.

В законопроекта се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Предвижданите мерки са обезпечени с 486 млн. лв. Петков напомни и че премиерът Бойко Борисов обеща допълнително 150 млн. лв., които също са включени за следващата година.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента до края на седмицата. Петков каза, че лично ще уведоми за това протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase