Снимка: БТА

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отказа да коментира чрез медиите напрежението между Валери Симеонов и Волен Сидеров и разкола в "Обединени патриоти". Той обаче настоя, че все още никой от партньорите в коалицията не е заявил, че се отказва от поетите ангажименти в коалиционното споразумение.

По-рано днес депутатите от партията на Валери Симеонов НФСБ обявиха, че ще поискат оставката на Волен Сидеров като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", тъй като доверието от него вече е снето. Поредният скандал в малката коалиция се зароди заради разминаване в позициите за признаването на независимостта на украинската църква и обвинението на Сидеров, че Симеонов е вицепремиер на Джордж Сорос.

"Убеден съм, че всяка една от партиите в коалиоционното споразумение има ангажимент към него и към управленската програма. Има много теми, които ни правят различни, но различното мнение не означава по никакъв начин разпад на коалицията. Към настоящия момент никой не е казал, че би се оттеглил от ангажимента си за изпълнение на 4-годишния мандат", коментира Цветан Цветанов.

Още по темата

Той настоя, че темата трябва да решат в "Обединени патриоти" и добави, че "трябва да говорим помежду си, а не чрез медиите".

Цветанов каза и че коалиционният съвет, който трябваше да се проведе в понеделеник, е бил отложен, тъй като не е имало неотложни теми, които да налагат спешното му свикване.

Вторият в ГЕРБ за пореден път каза и че няма конкретно име, което да бъде фаворит за поста главен секретар на МВР. Цветанов настоя, че решението за това ще бъде взето от премиера и вътрешния министъра след консултации с президентската институция.

Той коментира и случая "Скрипал" и добави, че доказателствата срещу Русия са много тревожни.

"Доказателствата вече са много по-ясни и тук може да се каже, че трябва да се съобразим с това, което направиха всички европейски държави. Не бих искал да иззема функциите на изпълнителната власт, но много е тревожно това, което излезе като доказателства и категоричността, която изразиха държави като Великобритания, Франция, Германия и САЩ", каза Цветанов.

По думите му една от потенциалните заплахи в региона са хибридните атаки.

"Русия е една от държавите, които са потенциална заплаха с хибридните атаки, които прилагат в държавите от Западните Балкани, в държави от ЕС и в държави извън ЕС", заключи Цветанов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase