Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов заяви, попитан дали България ще прогони руски дипломати заради случая "Скрипал", че "към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси".

Това, че работим активно и прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби, и когато има подобни деяния, извършени с разобличавания и кибератаки, и подобни действия, много внимателно ги наблюдаваме.

Няколко пъти преди европредседателството кибератаките срещу Министерския съвет и основни министерства бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег, разказа премиерът.

При нас никога не е стояла разлика да избираме между едни и други. Евроатлантическата ни ориентация и работата и координацията с евроатлантическите служби е била 100 процента. Това, че сме бдителни и работим активно, е факт, като същевременно се опитваме да направим доста по-прагматични отношенията ни в сферата на бизнеса между България и Русия - газовия хъб, туризма, стокооборотите, които се вдигнаха.

Днес се отчита ръст като цяло на инвестициите в България с 10 процента. Цветан Цветанов винаги е бил по-краен в тези искания, но накрая решенията ще вземаме ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, докато нямам доказателства. Факт е, че има влизане в България на различни хора, наблюдавани от евроатлантическите служби и работим в пълна координация с евроатлантическите служби, посочи Борисов.

Той изрази надежда да бъде избегната възможността Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Важно е да намерим възможно най-добрия изход за всички. Англичаните си тръгнаха, не ние, това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа.

Емоционален човек съм, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен. Особено по линия на сигурността. Английските служби са от най-добрите в света. Особено в тази сфера, по линия на службите, ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията в работата между европейските и английските служби, поясни премиерът.

Попитан каква може да бъде подготовката за раздяла без сделка с Лондон, той заяви, че това е лошият вариант, като финансово-икономическата криза. Каквото и да се готвиш, няма как да се подготвиш за подобно нещо. Видяхме в САЩ се подготвиха за урагана Майкъл - стотици изчезнали, коментира премиерът.

Борисов съобщи, че на днешната среща на лидерите от Европейската народна партия е получил извинения за реакцията на убийството на Виктория Маринова. Запознах всички колеги, едно голямо извинявай от всички, подред, за това, че се поддадоха на базата на фалшиви новини - подобна реакция, да се очерни една държава. Не сме били нито в хипотезата на Малта, нито на Словакия, допълни премиерът.

Заради изборите (през май догодина) много от политическите партии в Европейския парламент се опитаха да ползват един брутален, гаден, криминален случай, който за съжаление се случи на българска гражданка, да използват политически за атака на една от най-силните си партии в ЕНП, коментира той. Борисов съобщи, че едва на заседанието на Европейската народна партия следващия месец в Хелзинки ще бъде ясно кой от кандидатите за следващ председател на Европейската комисия подкрепя ГЕРБ.

По неговите думи на днешното заседание на ЕНП е било обсъдено положението с партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан. Казах, че за университетите и неправителствените организации, за някои негови изказвания, винаги съм му казвал в очите, че съм против.

Никога не бих го направил и не го правим в България, но за миграцията той беше единственият, когато обяснявах как трябва да го направим и за радост сега всички отчитат, че моделът за справяне с миграционна криза на външна граница на ЕС е България, отбеляза премиерът, цитиран от БТА.

По повод кавгите в част от управляващата коалиция у нас той посочи, че има коалиционно споразумение, където ясно пише какво трябва да се прави четири години. В коалицията "Обединени патриоти" си имат свои правила, за които нито се интересувам, нито съм информиран, нито ми е работа. Преди 2-3 дена г-н Сидеров беше при мен с Бареков в Министерския съвет, днес след заседанието половин час говорихме с вицепремиерите Симеонов и Каракачанов по темите, по които има какво да правим заедно. Ежедневни станаха техните спорове, не намирам дори за интересно да ги коментирам, добави министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase